Koningsspelen: ook voor kinderen met een beperking
praktijk
so

Koningsspelen: ook voor kinderen met een beperking

De Koningsspelen: een jaarlijkse sportdag voor alle basisscholieren, dus ook voor leerlingen met een beperking. Daar waar het Koningsspelenpakket toch niet helemaal aansluit bij een specifieke groep leerlingen kun je zelf aanpassingen doen, zoals Mytylschool Eindhoven deed.

Kinderen geven een grote oranje bal aan elkaar door in het kader van de Koningspelen

Jaarlijks doen meer dan 1,2 miljoen leerlingen van ruim 6.000 scholen mee aan de Koningsspelen. De 14 spellen in het Koningsspelenpakket gaan ervan uit dat je ze samen speelt. Bij het vormen van tweetallen kun je zo minder vaardige spelers koppelen aan meer vaardige spelers. Ook staan er in het inspiratieboekje suggesties om de spellen aan te passen aan het niveau van de leerlingen. Alle spellen zijn voorgelegd aan Gehandicaptensport Nederland en getest in verschillende basisschoolgroepen. Mochten bepaalde onderdelen desondanks niet geschikt zijn voor een groep leerlingen, dan kun je de opzet als inspiratie gebruiken en de spellen aanpassen.

Meedoen in een rolstoel

Dat is wat Mytylschool Eindhoven, een school voor leerlingen met een motorische beperking of leerachterstand, heeft gedaan. De school vond het belangrijk mee te doen aan de Koningsspelen, maar inhoudelijk paste het niet genoeg bij de doelgroep. Daarom hebben de leraren het pakket aangepast, in samenwerking met de organisatie. Er is nu rekening gehouden met leerlingen die in een rolstoel zitten. Ook is competitie minder belangrijk. Zo wordt het voor iedereen een feestelijke dag met samen ontbijten en samen bewegen.

  • Deze video kan worden embed

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en idee├źn voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.