praktijk
vo

GIS-les bij aardrijkskunde

  • Embedcode

In het eindexamenprogramma voor aardrijkskunde staat dat leerlingen onderzoek moeten doen. Veel docenten vinden het lastig om daar invulling aan te geven op een manier die de leerlingen aanspreekt en motiveert. Tim Favier ontwikkelde als onderdeel van zijn promotietraject aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en in samenwerking met scholen een didactische werkvorm waarin werken met GIS centraal staat.

GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem. Het is software voor het opslaan, bewerken, analyseren en tonen van alle informatie die is verbonden met een geografische ligging. Bedrijfsleven en overheid maken steeds vaker gebruik van GIS om allerlei gegevens over bijvoorbeeld voorzieningen inzichtelijk te maken op een kaart. De analyses voorziet hen van waardevolle informatie.

De ontwikkelde werkvorm is een leerling-onderzoeksproject waarin een combinatie wordt gemaakt tussen het verzamelen van gegevens middels veldwerk en het verwerken van die gegevens tot digitale kaarten. Het project is bedoeld voor bovenbouw HAVO en VWO.

Thema

Curriculum

Onderwerpen

Natuur & techniekKoos van Loo | 1 augustus 2016

vroeg jij of je een foto van me van een wiel mag gebruiken? troeptroep@xs4all.nl

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.