Weektaak zorgt voor groei zelfstandigheid
praktijk
po

Weektaak zorgt voor groei zelfstandigheid

Met een weektaak leren kinderen op de basisschool zelfstandig werken op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. De weektaak is bekend van het daltononderwijs maar is ook op andere scholen te gebruiken.

  • Deze video kan worden embed

Op Sol Villa Ambacht in Hendrik Ido Ambacht voorheen OBS De Dukdalf, werken leerlingen met weektaken. Vrijheid, samenwerking en zelfstandigheid zijn kernwoorden bij die aanpak.  Leerlingen op deze daltonschool hebben veel vrijheid bij het werken aan de weektaak, zo is te zien in de video. De vrije keuze ligt in:

  • het tempo en de volgorde waarin een kind wil werken
  • het al of niet raadplegen en de keuze van de hulpbronnen
  • alleen werken of samenwerken met andere leerlingen
  • de tijd die aan de verschillende onderdelen van de taak wordt besteed

Weektaak werkt motiverend

Deze manier van zelfstandig werken stimuleert de motivatie van leerlingen, aldus de leraren van de school. Leerlingen willen immers graag zelf actief bezig zijn.

Een tweede voordeel is dat leerlingen zelfstandig kunnen werken op hun eigen niveau. Daarnaast heeft de leraar meer tijd om tijdens het zelfstandig werken juist die leerlingen te helpen die extra aandacht nodig hebben.

Zelfstandig aan de slag

Met een weektaak kun je het principe van zelfstandigheid stimuleren. Elke groep werkt op bepaalde tijden van de dag aan de weektaak. Op deze taak staan opdrachten die een kind binnen een week af moet hebben. Ieder kind mag bij het werken aan de weektaak zelf kiezen aan welk onderdeel hij wil werken. Sommige opdrachten kunnen ze in samenwerking met een andere leerling maken. Kinderen kunnen elkaar om hulp vragen als bepaalde opdrachten niet duidelijk zijn.

Het werken met taken en het ontwikkelen van zelfstandigheid begint in groep 1 en wordt zo verder uitgebouwd. Belangrijke uitgangspunten zijn:

  • Kinderen krijgen veel gelegenheid om zelf te leren door ontdekkend bezig te zijn of door zelfstandig te oefenen
  • Door te werken met weektaken begeleidt de leraar de kinderen stap voor stap in de richting van geheel zelfstandig werken (voortgezet onderwijs)
  • Kinderen kunnen hun kennis verbreden door extra taken te maken
  • Leraren kunnen kinderen die meer instructie nodig hebben een andere uitleg geven of ander oefenmateriaal aanbieden

De weektaak is een belangrijk onderdeel van de daltonvisie, maar ook in het reguliere onderwijs is de weektaak toepasbaar.

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.