Rekenen is leuk op de Grote Rekendag
praktijk
po mbo

Rekenen is leuk op de Grote Rekendag

De Grote Rekendag is een dag die helemaal in het teken van rekenen staat. Alle basisscholen van Nederland kunnen hieraan meedoen. Leerlingen rekenen niet alleen in de klas, maar vooral ook daarbuiten. Want rekenen is veel meer dan sommen maken in je werkboek! Studenten Pedagogisch werk van Gilde Opleidingen in Venray organiseerden deze dag speciaal voor leerlingen van basisschool De Meulebeek in Oostrum.

  • Dit artikel bevat een video

Het idee om de Grote Rekendag door studenten te laten uitvoeren is ontstaan vanuit het innovatieproject Rekenen is Leuk! Nadat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een streep zette door het centrale rekenexamen gingen Bert Keulen en Sanne Martens van Gilde Opleidingen op zoek naar mogelijkheden om de intrinsieke motivatie voor het vak rekenen te versterken. Dit resulteerde in het organiseren van prikkelende rekenactiviteiten zodat studenten ervaren hoe leuk rekenen is: het innovatieproject Rekenen is Leuk!

Verbinding tussen school en de beroepspraktijk

Door studenten zelf de Grote Rekendag te laten organiseren zijn ze op een betekenisvolle manier met rekenen bezig in de functie van hun toekomstige beroep. Zo ervaren ze niet alleen zelf hoe leuk rekenen kan zijn, maar leren zij ook op welke manieren ze rekenen interessant kunnen maken voor hun eigen leerlingen. Deze samenwerking tussen po en mbo is een goed voorbeeld van het maken van een zinvolle verbinding tussen school én de werkplek.

Ervaringen van deze dag

Een leerling uit groep 8 vertelt in bovenstaande video dat hij deze dag als heel erg leuk ervaren heeft. Hij is op een andere manier met rekenen bezig geweest dan gewoonlijk. De studenten van Gilde Opleidingen vinden het een waardevolle ervaring, niet alleen vanwege het werken met de leerlingen, maar ook de samenwerking met leraren op basisschool De Meulebeek. De studenten doen praktijkervaring op met het plannen en organiseren van rekenactiviteiten. Voor de leraren van basisschool De Meulebeek was het fijn omdat de studenten hen veel werk uit handen genomen hebben bij het organiseren en verzorgen van deze dag.

Andere activiteiten van innovatieproject Rekenen is leuk!

  • Re(ke)n je Rot Een rekenspel buiten op het gras, geïnspireerd op het vroegere tv-spel Ren je Rot met allerlei rekenopdrachten.
  • Rekenen is Leuk Op deze Facebook-pagina worden allerlei rekenspelletjes en raadseltjes gepost. Voor de winnaars is er een kleinigheidje.
  • KerstRekenQuiz In en om het schoolgebouw zijn rekenopdrachten verstopt die studenten kunnen zoeken en oplossen. Deelnemers scoren niet alleen punten voor de goede oplossing, het vinden van de opgaven wordt ook beloond. Op die manier wordt het voor iedereen leuk om op zoek te gaan en mee te doen.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je rekenopdrachten aanbiedt in een betekenisvolle context? Lees dan de Leraar24-artikelen Rijke rekenproblemen en Meten met je voeten.

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.