Zo daag je leerlingen uit met rijke rekenproblemen
praktijk
po

Zo daag je leerlingen uit met rijke rekenproblemen

Als je leerlingen wilt laten nadenken over hun aanpak om rekensommen op te lossen, kun je gebruikmaken van rijke rekenproblemen. Dit zijn problemen met een context die je op verschillende manieren kunt uitrekenen. Leerlingen zetten hierbij al hun kennis en vaardigheden in om tot een oplossing te komen.

  • Deze video kan worden embed

Carm Barten, leraar van groep 5-6 bij OBS De Uilenspiegel in Boekel, biedt leerlingen rijke rekenproblemen aan. Hij laat ze bijvoorbeeld in groepjes uitrekenen wat het kost om alle ramen van de school te laten lappen. Uiteindelijk bespreekt hij met de hele klas de verschillende uitkomsten.

Op eigen niveau aan de slag

Elke leerling kan op zijn eigen niveau met een rijk rekenprobleem aan de slag. De één gaat heel informeel te werk met uitgebreide oplossingsmanieren en komt wellicht niet tot een eindresultaat. Maar op de weg ernaar toe leert hij, ontdekt hij en ziet hij wat hij kan leren. Zeker als er mogelijkheden zijn om met en van anderen te leren. Ook de slimmere rekenaar, die al snel de essentie van het probleem ziet, leert ervan. Hij moet formuleren hoe hij te werk gaat, aangeven en of een oplossing altijd op deze manier past.

Tips bij rijke rekenproblemen

  • Maak groepjes waarin het rekenniveau van de leerlingen ongeveer gelijk is. Zo geef je iedere leerling de ruimte voor eigen inbreng.
  • Probeer niet meteen een oplossing te bieden. Geef handvatten om leerlingen betrokken en gemotiveerd te houden.

Meer weten?

  • Met een rekengesprek kun je rekenproblemen met leerlingen analyseren, waardoor je snel tot de kern van het probleem en de oplossing komt.
  • Een talige context van een rekensom kan een struikelblok vormen voor minder talige leerlingen. Rekendidacticus en leerplanontwikkelaar Kees Hoogland onderzocht of je talige sommen kunt vervangen door een beeldende context.
  • Bij handelend rekenen zet je als leraar beeld en beweging in om leerlingen te leren rekenen.
  • Lees hoe je er als leraar voor kunt zorgen dat leerlingen de juiste rekenstrategie kiezen.

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.