Wetenschap en techniek in het po hoeft niet ingewikkeld te zijn
praktijk
po

Wetenschap en techniek in het po hoeft niet ingewikkeld te zijn

Ook met de allerjongste leerlingen kun je aan wetenschap en techniek werken, vindt leraar Danny Hofman. Hij begint vaak met huis-tuin-en-keukenspullen en werkt van daaruit naar meer verdieping. Je kunt ook met je klas naar een Ontdekhoek om leerlingen met techniek in aanraking te brengen, zoals leraar Roos Oostdam laat zien. Lees meer over hun tips voor goed maakonderwijs.

  • Deze video kan worden embed

Danny Hofman is techniekcoördinator op basisschool Laterna Magica in Amsterdam, een basisschool die uitgaat van natuurlijk leren. Hij startte met het geven van wetenschap & technieklessen voor groepen 1, 2, 3 en 4 en legt uit in de video dat dit helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, of veel geld hoeft te kosten. Zijn tips voor een goede maakles W&T:

  • Spreek de nieuwsgierigheid van kinderen aan.
  • Laat leerlingen elkaar helpen, ongeacht hun leeftijd.
  • Begin klein en ga met de vragen die dat losmaakt de diepte in.

Naar de ontdekhoek

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn er ontdekhoeken. Daar kun je met je klas naartoe om te experimenteren, zoals Roos Oostdam met haar groep 7 doet. In de klas is het lastig om zoiets te organiseren vindt zij. Zo is er niet altijd de ruimte of is niet alle apparatuur voorhanden. In de video is het enthousiasme van de leerlingen goed te zien.

  • Deze video kan worden embed

Het wetenlab

In het Wetenlab, ontwikkeld door onderwijspionier Suzanne ‘t Hart, kunnen leerlingen leren over de werking van het brein en hoe zij zelf actief het onderwijs naar zich toe kunnen trekken. De kinderen kunnen in het Wetenlab met wetenschappelijke vragen en techniek aan de slag en worden uitgedaagd door breinsleutelvragen om out of de box ontdekkend, ontwerpend en oplossend met de leerstof en de uitdaging om te gaan.

  • Deze video kan worden embed

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.