Digitaal leermateriaal vinden en kiezen: zo doe je dat
praktijk
po vo mbo so

Digitaal leermateriaal vinden en kiezen: zo doe je dat

Er is steeds meer (digitaal) leermateriaal beschikbaar. Een mooie ontwikkeling voor leraren die zelf hun onderwijs zo goed mogelijk willen vormgeven, bijvoorbeeld op basis van leerdoelen. Maar hoe maak je een goede keuze voor nieuw digitaal leermateriaal? En waar is dat materiaal allemaal te vinden?

Bij het kiezen voor nieuw digitaal leermateriaal is het goed om naar het integrale leermiddelenpakket van een school te kijken. Kies methode en losse leermiddelen in samenhang. Ze hoeven niet van dezelfde uitgever te komen, maar het is wel belangrijk dat ze op elkaar aansluiten en elkaar aanvullen.

Bepaal leerdoelen bij digitaal leermateriaal

Denken en werken vanuit leerdoelen kan hierbij helpen, want het maakt mogelijk dat het leermateriaal beter aansluit bij de leerbehoefte van leerlingen. Als je als leraar weet welke doelen je leerlingen moeten behalen, kun je vervolgens beter passend leermateriaal selecteren. Een methode van een uitgever biedt vaak een goede basis waar je vervolgens leermaterialen aan kunt toevoegen. Zo ontstaat er meer variatie, is er extra aandacht voor de leerdoelen en biedt je leerlingen passend lesmateriaal.

Sommige scholen werken met een leermiddelenspecialist, dat is vaak één van de leraren. De leermiddelenspecialist houdt de samenhang in het oog en verzamelt de verschillende wensen van leraren op het gebied van leermiddelen. Hij kan leraren helpen bij het zoeken naar passende leermaterialen.

Digitaal leermateriaal vinden

Er wordt veel nieuw leermateriaal ontwikkeld. Door je breed te oriënteren, kom je vanzelf nieuwe leermiddelen tegen en krijg je een goed beeld van het aanbod. Uitgevers leveren complete methodes maar ook veel aanvullend materiaal. Op de websites van de uitgevers en de leermiddelendistributeurs en schoolleveranciers vind je alle informatie en kun je inspiratie opdoen.

Online en open leermateriaal

Op veel andere websites is ook goed, en vaak aanvullend, leermateriaal te vinden. Goede voorbeelden zijn:

Open leermateriaal is te vinden op platforms en websites als wikiwijs.nl en vo-content.nl. Open materiaal is gratis in gebruik, kan door leraren aangepast worden voor eigen lessen en mag, met respect voor de gekozen licentie, verder verspreid worden. Dit is vaak een Creative Commons-licentie.

Inspiratie opdoen

Je kunt ook een onderwijsbeurs als de NOT of de IPON bezoeken. Of vraag bij uitgevers na welke nieuwe materialen verwacht worden. Het is ook een idee om inspiratie op te doen bij andere schoolbesturen en scholen om te zien wat bij hen goed werkt. Wissel tips en ervaringen uit met collega’s, juist ook van andere scholen.

In gesprek met leveranciers

Een belangrijk onderdeel van het keuzeproces voor leermateriaal is het gesprek met leveranciers. Zeker als het om digitaal materiaal gaat, kan het helpen de volgende vragen te stellen:

  • Hoe werkt het leermiddel precies?
  • Wat zit er wel en wat er niet in het totale pakket?
  • Wat zijn de technische vereisten om met het leermiddel te kunnen werken?
  • Welke didactische keuzes heeft een uitgever gemaakt bij het samenstellen van een methode?
  • Hoe zie je die keuzes terug in de leermethode?

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.