Valérie Ungerer: ‘Ik ben oprecht nieuwsgierig naar leerlingen’
praktijk
vo

Valérie Ungerer: ‘Ik ben oprecht nieuwsgierig naar leerlingen’

Valérie Ungerer geeft Frans aan het A. Roland Holst College in Hilversum en is door haar klas voorgedragen als genomineerde voor Leraar van het Jaar 2021. Drie leerlingen uit die klas geven hun #POV, oftewel hun Point of View op hun leraar: mevrouw Ungerer. 

Twee leerlingen praten met een leraar

Goed luisteren naar leerlingen en collega’s en ze verder helpen in hun persoonlijke ontwikkeling: dat vindt Valérie Ungerer belangrijk en daarom vindt ze de hashtag #pov (Point of View) ook zo boeiend op social media. Ze vraagt haar leerlingen vaak naar hun #POV. Ungerer: “Ik wil altijd weten wat leerlingen beweegt, wat ze tof vinden, hoe zij naar dingen kijken en hoe zij hun visie vormen. Ik ben daar oprecht nieuwsgierig naar, daarom heb ik ze gevraagd naar hun Point of View op mij als leraar.” 

Kasper, Mia en Tijs uit 3QB (Quest) van het A. Roland Holst college laten in tekst en beeld weten wat zij van hun docent Frans vinden. 

‘Ze heeft altijd een alternatief’

Kasper: “Ze is een speciale docent, omdat zij op een interessante manier lesgeeft. Ze weet precies hoe ze onze aandacht vasthoudt tijdens de les. Haar lessen zijn nooit saai. Ze merkt het ook als we even pauze nodig hebben en voelt goed aan wat we op welk moment in de les willen doen. Ook kan ze goed inschatten op welk niveau je opdrachten maakt. Is het te moeilijk of te simpel? Dan heeft mevrouw Ungerer altijd een alternatief. Op deze foto doen we met de klas een spelletje om leren leuk te maken. Haar lessen zijn super interessant en leuk!”   

Twee leerlingen en een leraar in een klaslokaal

‘Zelfs in de vakantie maakt ze tijd’

Mia: “Haar manier van lesgeven motiveert ons om tijdens de les altijd productief bezig te zijn met de lesstof. Misschien dat niet alle leerlingen dat hebben, maar daar is niks van te merken in de klas. Mevrouw Ungerer is niet alleen een topdocent, ze is ook een topcoach. Ze is altijd heel geïnteresseerd in hoe het thuis gaat en wat je buiten schooltijd doet. Wij vinden het heel goed als een docent interesse voor je privéleven toont. Als je ergens mee zit, kun je ook altijd naar haar toe en staat ze voor je klaar. Ze maakt altijd tijd voor je, zelfs als het vakantie is.”

Valerie Ungerer praat met leerlingen

‘Haar lessen zijn het toppunt van structuur’

Tijs: “De lessen van mevrouw Ungerer zijn leuk en leerzaam, maar ook supergoed geordend en georganiseerd. Zo is de les makkelijk te begrijpen en krijg je ook veel informatie. Op de foto zie je mevrouw Ungerer met haar welbekende weektaken. Deze weektaken zijn het toppunt van structuur. Het bevat een agenda, opdracht, uitleg, huiswerk: eigenlijk alles waarnaar een leerling verlangt (behalve dat huiswerk dan) in één document.” 

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.