Wijzer in de les bewegingsonderwijs

lerarenredactie | 12 september 2017

Vakleerkracht Harry van der Meer neemt je mee op zijn ontdekkingstocht naar het gebruik van een iPad tijdens de gymles in het basisonderwijs.

Op De Sparrenbosschool in Bennebroek wordt tijdens de lessen bewegingsonderwijs veel gewerkt met de iPad. De vakleerkracht heeft zelf apps ontwikkeld die hem en collega’s helpen bij de voorbereiding van de lessen en tijdens de lessen.

Observerend leren

Op de basisschool is observerend leren een belangrijk aspect bij het eigen maken van motorische vaardigheden. Jonge kinderen leren door te kijken en daarna te doen. De uitgewerkte lessen in de Gymwijzer bestaan uit vele filmpjes zodat kinderen op ieder gewenst moment een voorbeeld kunnen bekijken. Bovendien kunnen leerlingen met de Video Delay-functie zichzelf terugzien wat helpt bij het leerproces.

Verschillende toepassingen

In de video worden 3 apps besproken:

  • De lesbrieven: een compleet vakwerkplan, uitgewerkt in 80 lessen voor groep 3 t/m 8. Het plan is gebaseerd op de 12 leerlijnen van de SLO en KVLO.
  • GymWijzer: een app waarin 50 bewegingsactiviteiten zijn opgenomen in korte filmpjes. Iedere activiteit is uitgewerkt op 6 niveaus, zodat leerlingen altijd op hun eigen niveau aan de slag kunnen gaan.
  • Video Delay: dit is een feedback-app, waardoor de leerling direct de gemaakte opname van een bewegingsactiviteit kan zien. Aanwijzingen kunnen worden gebruikt bij de volgende uitvoering.

Meer informatie over de apps en het gebruik in de lessen bewegingsonderwijs is ook te vinden op de website van de makers.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.