Verbeter mondelinge vaardigheden met speeches
praktijk
vo

Verbeter mondelinge vaardigheden met speeches

Wil jij de mondelinge vaardigheden van je leerlingen verbeteren? Het Pius X College in Almelo heeft hier een praktische manier voor gevonden. De school gebruikt verschillende vormen van speeches. Zo kun je niet alleen de spreekvaardigheid van leerlingen toetsen, maar ook hoe goed ze kunnen argumenteren. 

  • Embedcode

Nico van der Woude, leraar Nederlands op het Pius X College in Almelo, zocht een aanvulling op presentaties die leerlingen moeten houden. Hij greep terug op de retorica, ook wel de kunst van de welsprekendheid genoemd. Hij laat groepjes leerlingen  een speech schrijven, bijvoorbeeld een lofrede of een smaadrede op een politicus. Zo kan hij de mondelinge vaardigheden van de leerlingen beoordelen en hoe goed zij kunnen argumenteren.

Regels voor een goede speech

De leerlingen moeten zorgen voor een duidelijke opbouw van hun speech. Ook moeten ze stijlfiguren of beeldspraak gebruiken en is humor belangrijk. De speech duurt ongeveer acht minuten en de leerling moet ervoor zorgen dat er een duidelijke opbouw is. 

Kritische vragen van de klas

Na de speech mag de rest van de klas drie kritische vragen stellen. De spreker of een ander lid  van het groepje moet die vraag zo goed mogelijk beantwoorden. Ze gaan niet uitgebreid met elkaar in debat, maar oefenen zo wel in het argumenteren.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.