praktijk
po
vo
mbo
so

Gepest worden op school: wat doet dat met je?

In gesprek met Jurre Bosman vertelt Irmela openhartig over haar schooltijd toen ze jarenlang werd gepest. Ze is nu 16 jaar en heeft nog steeds last van de pesterijen. Met professionele hulp en steun van haar ouders gaat het nu gelukkig weer beter met Irmela.

  • Embedcode

Irmela is op school acht jaar lang gepest. Ze werd buitengesloten en klasgenoten zeiden lelijke dingen tegen haar omdat ze haar anders vonden. Vanwege het pesten is ze vijf keer van school gewisseld. Hierdoor is ze onzeker geworden en had ze weinig zelfvertrouwen. Uiteindelijk werd Irmela ook gepest door andere kinderen van school. Op een gegeven moment wilde ze zelfs een einde aan haar leven maken; in een briefje aan haar ouders schreef ze hoe haar begrafenis geregeld moest worden.

Training voor gepeste kinderen

Een speciale training voor gepeste kinderen heeft Irmelda meer zelfvertrouwen gegeven. De kinderen oefenen tijdens de training in het omgaan met pestgedrag van anderen. In de video zie je onder andere een oefening waarbij een leerling een denkbeeldige regenjas aantrekt. Hiermee lukt het hem om nare opmerkingen van zich af te laten glijden.

De pester, het gepeste kind en de omstanders

De trainer Aleid Bouten, van de training voor gepeste kinderen, vertelt dat een pester een kind kiest dat makkelijk te pesten is. Een pester is vaak populair in een kleine groep, gedraagt zich stoer maar is zelf ook onzeker. Pestkoppen willen de baas zijn en overschreeuwen hun onzekerheid. Omstanders denken dat ze niets kunnen doen. Vaak zijn ze bang om zelf gepest te worden. Ze doen mee maar eigenlijk vinden ze het pesten helemaal niet leuk. Als omstander kun je veel bepalen door juist niet mee te lachen of mee te doen.

Hoe het nu gaat

Met Irmela gaat het nu veel beter. De training voor gepeste kinderen heeft goed geholpen. Ze heeft meer zelfvertrouwen en richt zich vooral op wat ze later wil worden: actrice.

Thema

Pedagogiek

Onderwerpen

Sociale veiligheid


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.