Leraar heeft belangrijke rol bij verdriet en rouwverwerking van kinderen
praktijk
po vo mbo so

Leraar heeft belangrijke rol bij verdriet en rouwverwerking van kinderen

Als een leerling een ouder, broer of zus verliest vanwege een overlijden, is dat een enorm ingrijpende gebeurtenis. In één klap kan het gevoel van vertrouwen en veiligheid verdwenen zijn en krijgt het kind te maken met gevoelens die het nog niet kende. Dan hebben deze leerlingen openheid, steun en begrip nodig van jou als leraar om die heftige gevoelens en gedachten een plek te geven. Het is ook fijn als ze leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.

De juiste begeleiding bij rouwverwerking van kinderen

Om te kunnen omgaan met een verlies en te rouwen, zijn kinderen afhankelijk van de volwassenen om hen heen: ouders, familieleden, ouders van vriendjes, buren of leraren. De eerste neiging van volwassenen is vaak om kinderen te beschermen en weg te houden van de pijn. Soms zijn volwassenen bang om dingen op te rakelen, zelf emotioneel te worden, of het kind emotioneel te zien worden. Maar kinderen hebben juist informatie nodig om te begrijpen wat er is gebeurd en wat het betekent voor nu en in de toekomst. Ze hebben steun en begrip nodig om de heftige gevoelens en gedachten waar ze ineens mee te maken krijgen een plek te kunnen geven. Het is daarom ontzettend fijn als ze leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Ze vinden dan herkenning en merken dat ze niet ‘gek’ of alleen zijn.

Tips voor begeleiding bij rouw en verlies

Gelukkig zijn er inmiddels diverse initiatieven die kinderen op een juiste manier kunnen helpen en begeleiden bij rouw. Ook leraren spelen een belangrijke rol bij rouw- en verliesverwerking van leerlingen in hun klas. Tips zijn:

  • Geef het kind wat extra persoonlijke aandacht
  • Luister goed naar het kind maar dwing het niet over de dood of de scheiding te praten
  • Maak er geen grote zaak van wanneer de leerprestaties een tijdje wat minder zijn
  • Leer andere kinderen omgaan met verschillende thuissituaties, breng ze respect en begrip bij

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.