praktijk
po
vo
mbo

Leraar heeft belangrijke rol bij verdriet en rouwverwerking van kinderen

Als een leerling een ouder, broer of zus verliest vanwege een overlijden, is dat een enorm ingrijpende gebeurtenis. Een kind verliest in één klap het gevoel van vertrouwen en veiligheid en krijgt te maken met gevoelens die hij of zij nog niet kende. Ze hebben openheid, steun en begrip nodig om de heftige gevoelens en gedachten een plek te geven. Het is daarom fijn als ze leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.

De juiste begeleiding bij rouwverwerking van kinderen

Om te kunnen omgaan met een verlies en te kunnen rouwen, zijn kinderen afhankelijk van de volwassenen om hen heen: ouders, familieleden, ouders van vriendjes, leraren, buren, enzovoort. De eerste neiging van volwassenen is vaak om kinderen te beschermen en weg te houden van de pijn. Er wordt geprobeerd ze te beschermen door te zwijgen omdat volwassenen angst hebben dingen op te rakelen, of zelf emotioneel te worden, of het kind emotioneel te zien worden. Daarmee worden de kinderen echter vaak niet geholpen. Kinderen hebben juist informatie nodig om te begrijpen wat er is gebeurd en wat het betekent voor nu en in de toekomst. Ze hebben steun en begrip nodig om de heftige gevoelens en gedachten waar ze ineens mee te maken krijgen een plek te kunnen geven. Het is daarom ontzettend fijn als ze leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Ze vinden dan herkenning en merken dat ze niet ‘gek’ of alleen zijn. Het is ook belangrijk dat deze kinderen niet als ‘zielig’ worden beschouwd door volwassenen. Aan de slag gaan met alle gevoelens en gevolgen van rouw en verlies is juist moedig.

Tips voor begeleiding bij rouw en verlies

Gelukkig zijn er inmiddels diverse initiatieven die kinderen op een juiste manier kunnen helpen en begeleiden bij rouw. Ook leraren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de rouw- en verliesverwerking van de leerlingen in hun klas. Tips zijn bijvoorbeeld:

  • Geef het kind wat extra persoonlijke aandacht.
  • Luister goed naar het kind maar dwing het niet over de dood of de scheiding te praten.
  • Maak er geen grote zaak van wanneer de leerprestaties een tijdje wat minder zijn.
  • Leer andere kinderen omgaan met verschillende gezinsvormen, met de dood. Laat ze respect en begrip tonen voor andere thuissituaties.

Meer weten?

Onderwerpen

ZorgbeleidMarie | 19 februari 2020

Ik geloof ook dat docenten een belangrijke rol voor kinderen spelen bij het verwerken van verlies. Een kind is immers een groot deel van de week in een klaslokaal te vinden. Het monitoren van gedrag en het bieden van de juiste middelen is dan erg belangrijk. Ook het contact met ouders en verzorgers speelt daarin een rol. https://www.hulzebus-uitvaartverzorging.nl/contact/crematie

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.