Leraar24 logo
Beter onthouden en reflecteren met een beeldsamenvatting
praktijk
vo

Beter onthouden en reflecteren met een beeldsamenvatting

Een tekening ofwel beeldsamenvatting maken helpt leerlingen om leerstof beter te onthouden. Daarnaast kan een tekening een goed begin zijn van een reflectiegesprek. Dat is de ervaring van Frits Pals, leraar natuur- en scheikunde. Hij bedacht beeldsamenvattingen voor zijn lessen; een werkwijze die ook voor andere vakken gebruikt kan worden. Lees de tips voor een plaatje met een praatje.

  • Embedcode

Iedere leraar weet hoe moeilijk het soms is om leerstof te laten beklijven. Frits Pals werkt daarom met beeldsamenvattingen. Leerlingen moeten een tekening maken van wat zij de afgelopen weken geleerd hebben en dat helpt hen om het beter te onthouden.  

Zo kunnen leerlingen goede tekeningen maken van de lesstof

Pals heeft diverse onderzoeken aan de Universiteit Groningen gedaan over de aanpak en effecten van beeldsamenvattingen. Zijn tips voor een tekenopdracht aan leerlingen zijn:

  • Maak een tekening van het geleerde, dus zowel regels, definities, gebeurtenissen of conclusies
  • Gebruik symbolen, kleuren en andere tekens
  • Schrijf een woord bij elke tekening
  • Geef de volgorde van de gebeurtenissen aan
  • Je mag afkijken en overleggen met elkaar

Beeldsamenvatting laat zien wat de leerling heeft geleerd

 De beeldsamenvatting geeft je als leraar een goed beeld van wat een leerling weet en wat hij geleerd heeft. In de video is te zien hoe dat werkt. Leerlingen gebruiken de tekening als geheugensteuntje. Wat ze hebben getekend levert letterlijk sleutelfiguren op die  laten zien hoe ze bijvoorbeeld verbanden leggen. Het gaat om de symbolen in de tekeningen, de begripsvorming en de verbanden die in de leerstof begrepen moeten worden. De kwaliteit van de tekening is op zich niet belangrijk.

 Tekenen - Onthouden - Uitleggen

Beeldsamenvatting helpt bij reflectiegesprek


Een tweede voordeel is dat de tekening een mooi vertrekpunt is voor een reflectiegesprek. Pals gebruikt graag het socratisch gesprek en neemt voldoende tijd voor de bespreking. Het is belangrijk dat je als leraar positieve feedback geeft, actief luistert en empathie hebt voor de leerling, vindt hij. Zo krijgt de leerling meer zelfvertrouwen over wat hij weet en wat hij geleerd heeft. 

In onderstaande video is te zien hoe Pals het reflectiegesprek met leerlingen voert.

Meer weten over tekeningen maken en reflecteren?

Thema

Didactiek

Onderwerpen

Zelfgestuurd leren


Daan | 23 oktober 2014

Ik zie veel positieve reacties en dat zou ik op het eerste gezicht ook denken, maar deze methode is uiterst saai voor leerlingen die daadwerkelijk goed zijn in scheikunde. Het kost veel tijd en is irritant. hiermee rem je creativiteit. En bereid in de derde klas ook niet voor voor de vierde klas waardoor ze een enorme klap in het gezicht zullen krijgen wanneer de eerste toetsweek er is.


Ingrid Stoop | 13 maart 2014

Fantastisch deze leraar! Leerling centraal. En stimuleren het op hun eigen manier op te nemen, te verwerken, op te slaan/ te onthouden en weer te gebruiken. Dat is leren HOE te leren. En de leerlingen hebben er zichtbaar plezier in! Ook wanneer je het jonge kind al een eigen strategie laat ontwikkelen en de basisinformatie meteen op de handige plaats te onthouden geeft een goed fundament. Voor iedereen anders. leerling centraal.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.


Leraar24 is een samenwerking tussen