praktijk
po

SlimFit: lesgeven aan units

  • Embedcode

SlimFit

is één van de vijf experimenten uit InnovatieImpuls Onderwijs (IIO). De IIO Experimenten worden tussen 2011 en 2015 op experimentscholen door het hele land uitgevoerd.

Bij SlimFit wordt de jaargroep vervangen door een unit met 70 tot 90 leerlingen. In een unit wordt passend onderwijs gegeven door een gedifferentieerd team van medewerkers, bestaande uit in ieder geval een leerkracht en een leerkrachtondersteuner. Dat gebeurt onder andere op OBS Op ’t Hof.

Thema

Didactiek

Onderwerpen

DifferentiatieJan-Jaap | 11 december 2012

Mijn ervaring dat SlimFit een groot beroep doet op de zelfstandigheid van een kind. Juist in deze tijd een belangrijke vaardigheid. Kinderen zijn oplossingsgericht bezig en leren van en met elkaar. Daarnaast voldoet het aan de basisbehoefte autonomie. Mijn zoon vindt het heerlijk om lekker zelfstandig te mogen werken waarbij hij tevens de mogelijkheid heeft om zijn eigen werk te plannen. En hoe meer leerkrachten mijn kind kennen, des te beter zij mijn kind in kaart kunnen brengen. Ook leraren en ondersteunend personeel leren zo van en met elkaar.


Judith | 30 november 2012

Zelf ben ik werkzaam op een TOM-school. Meer ogen die kijken naar hetzelfde kind vind ik dan ook een absolute meerwaarde hebben. In mijn ervaring weten kinderen juist heel goed bij welke leerkracht zij moeten aankloppen met welke vraag. Juist het stukje 'Meer handen in de klas' in dat waar wij op dit moment invulling aan proberen te geven. Ik denk dat deze school al op een hele slimme manier leerkrachtondersteuners inzet om zo de leerkracht weer meer vakinhoudelijk bezig te laten zijn. Want bijvoorbeeld het surveilleren bij toetsen, het begeleiden van zelfstandig werken en het rondlopen tijdens het computeren, daar hoef je geen hbo opleiding voor te hebben.


Femke | 28 november 2012

Ik heb een heel andere ervaring. Mijn kind weet precies welke juf wanneer wat komt doen en bij wie het terecht kan en de prestaties laten niets te wensen over. Wellicht heeft het ene kind meer moeite met wisselende gezichten voor de klas dan het andere. Aan de andere kant is ook lang niet ieder kind gebaat bij bijvoorbeeld combinatieklassen. Dat brengt ook weer een bepaalde hectiek met zich mee. Als je het Slim fit systeem als geheel bekijkt dan is het denk ik een met recht heel slimme manier van organisatie van onderwijs in tijden van steeds krapper wordende budgetten. Waarbij duidelijkheid naar leerlingen toe en onderlinge communicatie tussen de leerkrachten overigens uitermate belangrijke punten zijn en goed gewaarborgd moeten worden.


ouder | 8 november 2012

Voor de kinderen is het erg rommelig.Ze weten niet meer bij welke juf ze kunnen aankloppen. Communicatie onder elkaar is erg belangrijk voor dit onderwijs, jammer genoeg laat dit te wensen over. Eerst al koploper met het TOM onderwijs(is mislukt), nu met Slim fit... De cijfers van de kinderen kelderen naar beneden.. Wakker worden!!

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.