praktijk
po

Lesgeven met geleid heruitvinden

  • Embedcode

Het begrip oppervlakte is voor leerlingen een moeilijk begrip. Ze weten meestal wel te vertellen dat het gaat om ‘lengte maal breedte’, maar waarom dat een oppervlakte oplevert, kunnen ze niet uitleggen. Voorafgaand aan groep 6/7 zijn de leerlingen al enigszins vertrouwd geraakt met het begrip oppervlakte.

Bij geleid heruitvinden gaat het erom dat leerlingen rekenprocedures niet kant en klaar aangereikt krijgen, maar die procedures tot op zekere hoogte zelf ontwikkelen en daardoor beter begrijpen.

In deze les leren ze zijden meten met stroken van verschillende maten. Daarna wordt aandacht besteed aan de manier waarop ze de strook gebruiken bij het berekenen van een oppervlakte. De overgang wordt gemaakt naar de standaardmaten. De leraar legt uit wat de voordelen zijn van standaardmaten en hoe je ermee kunt werken.

Thema

Curriculum

Onderwerpen

Rekenen & wiskundeJan van Onna | 10 mei 2011

Er ontstaat onnodige verwarring door te meten met vierkanten. Handiger is vooraf duidelijk te maken dat lengte en breedte bij afstanden horen en oppervlakten bij vlakken. ( de potloodstreep en de kwast.) Laat een tafel beleggen met bv. even grote schriften en een andere tafel met bv. even grote boeken. Hoeveel heb jij er gebruikt? Dus er is behoefte aan een standaard oppervlak. Een vierkant......enz.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.