praktijk
po

Leren klokkijken

  • Embedcode

Bij het rekenonderwijs zijn er bepaalde begrippen die voor veel leerlingen lastig zijn. Het gaat dan vooral om abstracte begrippen zoals negatieve getallen, inhoud, ruimtelijk inzicht en snelheid. Als je deze leerstof alleen vanuit het boek aanbiedt dan kunnen leerlingen zich er moeilijk iets bij voorstellen. Door middel van praktische opdrachten kun je getallenbegrip bevorderen.

Tijd

Tijd is voor veel kinderen erg lastig, omdat de klok een combinatie van twee schalen is die op een ingewikkelde manier met elkaar samenhangen. Door de klok wijzer voor wijzer te introduceren, kunnen veel problemen voorkomen of verholpen worden. Als je gedurende de lessen regelmatig aan de klok blijft refereren wordt het geautomatiseerd.

Thema

Curriculum

Onderwerpen

Rekenen & wiskundeTanita | 20 augustus 2016

ik heb de site gevonden voor deze methode. Succes ermee! http://www.fi.uu.nl/toepassingen/03312/documents/klokkijken_wijzer_voor_wijzer.pdf


Inge | 4 maart 2016

Wat een mooie manier om te leren klokkijken! Helaas kan ik dat mooie verhaal nergens achterhalen. Weet iemand waar ik dat kan vinden?


Frits | 9 oktober 2015

Wat doen die wijzers in het begin van het fragment vreemd! Het is blijkbaar ook voor de makers van de animatie ingewikkeld hoe de de schalen en vooral de beweging van de wijzers met elkaar samenhangen. Kijk eens naar de beweging van de grote en kleine wijzer aan het begin van het fragment! Ik doel op het fragment tot 00:21. Volgens mij is het essentieel dat kinderen aan klokken kunnen draaien waarvan de wijzers NIET onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Op de meeste basisscholen zijn welk klokjes aanwezig, maar dat zijn prutsdingen, omdat de wijzers in elke willekeurige stand kunnen staan, zoals in het fragment vanaf 00:22 seconden.


holleman | 7 september 2011

Een geweldige manier van leren klokkijken! En niet te vergeten ook voor kinderen met dyscalcullie gaat dit stap voor stap ook veel beter dan de meeste manieren die aangeboden worden op school uit een boekje.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.