Rekenen: meten met je voeten
praktijk
po

Rekenen: meten met je voeten

Hoe kun je situaties creëren waardoor leerlingen uit zichzelf over meten gaan nadenken? Sandra Kersten, leraar van groep 1 en 2, gebruikt situaties van leerlingen om te oefenen met meten. Ze speelt handig in op ervaringen van leerlingen en laat ze zoveel mogelijk zelf ontdekken.

  • Deze video kan worden embed

Bij het rekenonderwijs zijn er bepaalde begrippen die voor leerlingen lastig zijn. Het gaat dan vooral om abstracte begrippen, zoals negatieve getallen, inhoud, ruimtelijk inzicht en snelheid. Als je deze leerstof alleen vanuit het boek aanbiedt, dan kunnen leerlingen zich er moeilijk iets bij voorstellen. Met praktische opdrachten kun je getalbegrip bevorderen.

Meten met je voeten

Kleuters zijn de hele dag bezig met ontdekken. Daarom biedt Sandra Kersten tellen bijvoorbeeld spelenderwijs aan en gebruikt ze situaties van leerlingen om te oefenen met meten. Ze speelt in op ervaringen van leerlingen en laat ze zoveel mogelijk zelf met oplossingen voor meetproblemen komen. Zo laat ze leerlingen in de video jeu de boules spelen. De leerlingen komen erachter dat je niet altijd goed kunt zien wiens knikker het dichtst bij de centrale bal ligt. Daarom gaan ze het proberen op te meten met hun voeten. Al snel komen ze erachter dat ze een standaard maat nodig hebben.

Zien en ervaren

Doordat de leerlingen niet alleen een verhaaltje horen, maar zien en ervaren wat het meetprobleem is en hoe dit opgelost kan worden, onthouden ze het beter. Door in te spelen op situaties die de leerlingen zelf meebrengen de klas in sluit je aan op hun belevingswereld.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.