Geef leerlingen meer zelfvertrouwen met coachingsgesprekken
praktijk
vo

Geef leerlingen meer zelfvertrouwen met coachingsgesprekken

Hoe kun je leerlingen met leer- en gedragsstoornissen constructief begeleiden? Bij Praktijkonderwijs Parkstad Limburg volgt iedere leerling coachingsgesprekken. Tijdens deze gesprekken bespreken leerling en coach welke competenties de leerling al beheerst en wat er beter kan. Dat heeft een positief effect op hun zelfvertrouwen.

  • Deze video kan worden embed

Bij Praktijkonderwijs Parkstad Limburg (PPL) zijn 12 ontwikkelingslijnen vastgesteld waar leerlingen aan moeten werken. Denk hierbij aan zelfstandig werken, doorzettingsvermogen, samenwerken en zelfvertrouwen. Binnen die ontwikkelingslijnen vallen allerlei competenties, zoals ‘ik kan goed doorwerken’. Die competenties staan op kaartjes. Samen met een coach bepaalt een leerling aan welke kaartjes hij niet of juist wel moet werken. Dit wordt vastgelegd in een individueel ontwikkelingsplan. Eens in de tien weken vindt het coachingsgesprek plaatst waarin de leerling en coach kijken  naar de ontwikkeling van de leerling. Ook ouders worden hierover ge├»nformeerd.

Grip op het eigen leerproces

Veel leerlingen die starten op het PPL hebben erg weinig zelfvertrouwen en zijn nog weinig zelfbewust. Dit verandert door de coachingsgesprekken en coachingskaartjes. Leerlingen worden zich veel bewuster van de groei die ze doormaken en krijgen grip op hun eigen leerproces. Het is wel belangrijk om de competenties op de coachingskaartjes concreet te houden. Ondersteuning met plaatjes kan helpen, maar zorg dan dat de plaatjes geen verwarring oproepen. En check steeds of leerlingen de competenties goed begrijpen.

Meer weten?

  • Op de website van leerling 2020 vind je tips en praktijkvoorbeelden om zelf met coachingsgesprekken aan de slag te gaan. 
  • Empathie, erkenning, luisteren? Bij provocatief coachen doe je het tegenovergestelde om voor verwarring te zorgen.

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en idee├źn voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.