Leraar24 logo
Meer zelfvertrouwen van leerlingen door periodiek coachingsgesprek
praktijk
vo

Meer zelfvertrouwen van leerlingen door periodiek coachingsgesprek

Op het PPL, een school voor praktijkonderwijs hebben veel leerlingen leer- en gedragsstoornissen. Het leren gaat ze niet altijd even makkelijk af en dat heeft gevolgen voor hun zelfvertrouwen. Op het PPL werken ze leerlinggericht. Dat houdt onder andere in dat iedere leerling elke tien weken een coachingsgesprek heeft. Tijdens dat gesprek bespreken leerling en coach welke competenties de leerling al beheerst en wat er nog beter kan. Dat heeft een positief effect op hun zelfvertrouwen, vinden de leraren.

  • Embedcode

Op het PPL, een katholieke school voor praktijkonderwijs in Zuid-Limburg, zijn twaalf ontwikkelingslijnen vastgesteld waar leerlingen aan moeten werken. Denk hierbij aan zelfstandig werken, doorzettingsvermogen, samenwerken en zelfvertrouwen. Binnen die ontwikkelingslijnen vallen allerlei competenties, zoals ik kan goed doorwerken’. Die competenties staan op kaartjes. Samen met een coach bepaalt een leerling aan welke kaartjes hij niet of juist wel moet werken. Dit wordt vastgelegd in een individueel ontwikkelingsplan. Eens in de tien weken vindt het coachingsgesprek plaatst waarin zij kijken  naar de ontwikkeling van de leerling. Ook ouders worden hierover geïnformeerd.

Grip op het eigen leerproces

Veel leerlingen die starten op het PPL hebben erg weinig zelfvertrouwen en zijn nog weinig zelfbewust. Dit verandert door de coachingsgesprekken en coachingskaartjes. Leerlingen worden zich veel bewuster van de groei die ze doormaken en krijgen grip op hun eigen leerproces. Het is wel belangrijk om de competenties op de coachingskaartjes concreet te houden. Ondersteuning met plaatjes kan helpen, maar zorg dan dat de plaatjes geen verwarring oproepen. En check steeds of leerlingen de competenties goed begrijpen.

Verder lezen

In het kader van het project leerling 2020 zijn verschillende initiatieven ontwikkeld om scholen in het voortgezet onderwijs te helpen met het aanbieden van gepersonaliseerd leren. Het voeren van coachingsgesprekken hoorde daar ook bij.

Thema

Didactiek

Onderwerpen

Leerproblemen


Jessica | 13 maart 2020

Waar kan ik de kaartjes vinden. Ik zou er graag mee willen werken.


ilse geelen | 30 januari 2016

Dit wil ik ook heel graag. Waar vind ik deze kaarten?


Ingrid Lagarde | 3 november 2014

Wauw, ik werk op een Natuurlijkleer school PO. ik denk dat je op deze manier nog duidelijker de kinderen bij hun ontwikkeling kunt begeleiden.


monique spierings | 3 oktober 2013

Ziet er eenvoudig en praktisch uit. Ik denk dat het goed kan werken. Ook ik ben benieuwd of die kaartjes te verkrijgen zijn.


Carolien | 14 september 2013

Hallo, Kan ik de teksten van de kaartjes ergens vinden zodat ik dit ook eens kan proberen tijdens een coachgesprek?

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.


Leraar24 is een samenwerking tussen