Goed leren samenvatten met diverse strategieën
praktijk
po

Goed leren samenvatten met diverse strategieën

Samenvatten is het weglaten, vervangen en behouden van informatie. Het is één van de meest effectieve vaardigheden die leerlingen nodig hebben om te kunnen leren. Leerlingen kunnen op verschillende manieren leren samenvatten, vertelt lerares Ruby Otter van basisschool CNS Abcoude.

  • Deze video kan worden embed

Bij het leren samenvatten is het belangrijk dat leerlingen zich bewust zijn van de structuur van de informatie. Dat zorgt ervoor dat ze die informatie beter kunnen samenvatten. Ruby Otter, lerares groep 8 van CNS Abcoude, laat zien hoe zij haar leerlingen de kunst van het samenvatten aanleert.

Strategieën om te leren samenvatten

Er zijn strategieën om samenvatten, dus het weglaten, vervangen en behouden van informatie, gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld door de volgende stappen te doorlopen bij een tekst:

  1. Laat onbelangrijke of overbodige zaken uit de tekst weg
  2. Vervang opsommingen door een overkoepelende term
  3. Kies een themazin of bedenk er zelf een als deze ontbreekt

Een samenvattingsschema kan helpen om een goede samenvatting te maken. Bijvoorbeeld met de vijf W’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Ook het maken van een mindmap kan helpen om structuren te herkennen in een tekst.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.