praktijk
so

Vso-leerlingen maken kerstpakketten voor de hele stichting

Vso-leerlingen van de Mackayschool in Meppel verzorgen de kerstpakketten voor het hele personeel van Stichting Promes. Dit zijn rond de 300 pakketten. Alle leerlingen van het vso zijn hierbij betrokken. Het eindproduct is een pakket met gekochte producten maar uiteraard ook eigen gemaakte producten zoals een broodplank en een sfeerlichtje.

  • Embedcode

De leerlingen van Mackayschool in Meppel maakten al een paar jaar een product voor in het kerstpakket van de stichting Promes. De leraren en leerlingen hadden de wens om het hele pakket te verzorgen. Dat mocht, en de leerlingen zijn heel trots dat ze een compleet mogen pakket afleveren. Ze zijn bij alle facetten betrokken: bij het maken van de broodplank, de theelichtjes en natuurlijk het inpakken van alle producten.

Wat leren de vso-leerlingen van het maken van een kerstpakket?

Verschillende vaardigheden komen aan bod. Ze leren samenwerken en bereiden zich voor op de arbeidsmarkt. Dat ze iets kunnen bijdragen aan de stichting is goed voor hun eigenwaarde. Ook oefenen ze hun motoriek en de rekenvaardigheden.

Ieder zijn eigen taak bij het maken van het kerstpakket

Alle leerlingen van het vso werken aan de pakketten. Iedereen heeft een eigen taak. De leerlingen van de hogere groepen zagen de broodplanken, zetten ze in elkaar en lakken de planken netjes af.  De jongere leerlingen schuren de planken en maken de hartjes voor de theelichtjes. De groepen werken regelmatig schoolbreed.

Eigen winkel

Ook buiten de Kerstperiode maken de leerlingen producten om te verkopen. Er is een eigen winkel waar de producten verkocht worden. Ook is er ieder jaar een kerst- of voorjaarsmarkt waar de leerlingen spullen voor maken.

Arbeidstoeleiding

Een belangrijke taak van het vso is het begeleiden van jongeren naar de arbeidsmarkt en het bevorderen van maatschappelijke participatie. Dat vso-leerlingen kerstpakketten mogen maken is hier een mooi voorbeeld van. CNV Jongeren en de Stichting Projecten Speciaal onderwijs willen scholen begeleiden bij het creëren van arbeidstoeleiding en ontwikkelden de toolkit ‘Aan de slag’. Deze toolkit biedt concrete handvatten voor het vormgeven van onderwijs dat leerlingen voorbereidt op de arbeidsmarkt.dan huisman oldemarkt | 8 januari 2015

Knap gedaan net z,n allen . Resultaat is goed

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.