praktijk
po
so

Minder stress met Sinterklaas bij leerlingen met autisme en ADHD

Zodra Sinterklaas weer in het land is, besteden scholen volop aandacht aan de goedheiligman. Voor leerlingen is deze leuke en spannende tijd behalve feestelijk ook onrustig. Met name kinderen met autisme en ADHD kunnen stress ervaren door de extra prikkels tijdens deze periode. Hoe creëer je zoveel mogelijk rust en duidelijkheid tijdens deze gezellige, maar ook hectische feestdagen?

  • Embedcode

De periode van Sinterklaas kan voor leerlingen met autisme of ADHD een ingewikkelde tijd zijn. De dagelijkse routine op school verandert door de Sinterklaasactiviteiten. Het Sinterklaasfeest zit bovendien vol met verrassingen. Hierdoor kunnen kinderen met autisme of ADHD stress ervaren. Ze worden bijvoorbeeld sneller boos of hun werktempo neemt af.

Tips voor minder stress met Sinterklaas

Leerlingen met autisme of ADHD en hoogsensitieve leerlingen hebben baat bij structuur en voorspelbaarheid. Met deze tips is de Sinterklaastijd minder stressvol voor je klas:

  • Zorg dat de dagindeling niet verandert. Geef Sinterklaas een plek tijdens gebruikelijke activiteiten. Geef ook duidelijk aan wanneer je aandacht aan Sinterklaas besteedt en wanneer niet.
  • Bespreek regelmatig met de leerlingen wanneer de activiteiten rond Sinterklaas plaatsvinden, bijvoorbeeld met behulp van een kalender of dagritmekaarten. De Sinterklaastijd is dan meer voorspelbaar.
  • Houd rekening met de extra stress die leerlingen tijdens de Sinterklaasperiode ervaren. Plan extra momenten voor rust en ontspanning in het dagprogramma.
  • Als Sinterklaas op school komt, bespreek dan vooraf met de leerlingen wat er gaat gebeuren en wat ze precies moeten doen.
  • Bied leerlingen een ontsnappingsmogelijkheid. Spreek van tevoren met hen af wat ze kunnen doen als het feest teveel wordt. Wijs bijvoorbeeld een plek aan in de school waar ze tot rust kunnen komen of sta toe dat ze een rondje gaan lopen.
Thema

Pedagogiek

Onderwerpen

GedragsproblemenLau Smits | 30 november 2015

Ik ben er trots op zoveel bekwaam, jong talent als Mijke (en uiteraard andere collega's) op onze Taalbrugscholen te zien.


Lau Smits | 30 november 2015

Mijn complimenten aan de samenstellers! Prachtige film....

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.