Help je mbo-student met een goed LOB-gesprek
praktijk
mbo

Help je mbo-student met een goed LOB-gesprek

Elke school besteedt aandacht aan loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) om studenten te helpen een passende studiekeuze te maken. Als leraar kun je met de juiste vragen studenten op een goed spoor brengen. Op het Helicon in Nijmegen gebeurt dat in elke les. Lees de tips voor een goed gesprek met je student over zijn toekomst. 

  • Deze video kan worden embed

De juiste studiekeuze maken is belangrijk want studenten lopen anders het risico voortijdig, zonder diploma het onderwijs te verlaten. En dat heeft grote gevolgen voor hun verdere loopbaan, in werk of studie. De overheid heeft sinds 2016 veel maatregelen genomen om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Zoals verplichte aandacht voor LOB in het lesprogramma, regionale steunpunten waarin scholen en gemeenten samenwerken en het Expertisepunt LOB waar kennis en informatie voor scholen te vinden is. De afgelopen jaren is het aantal voortijdig schoolverlaters weliswaar gedaald, maar het zijn er nog steeds te veel, vindt het ministerie van OCW.

Goede vragen op het juiste moment  

Op het Helicon in Nijmegen zijn leraren getraind in verschillende coachingstechnieken. Belangrijk voor studenten is om te ontdekken: wat kan ik, wat wil ik? En concreet: hoe kom ik daar, bijvoorbeeld welke stage past bij mij? In de video vertelt leraar Bart Budel hoe hij tijdens de les met studenten praat over hun toekomst. Tips zijn:

  • Ga uit van de (persoonlijke) ervaring van studenten, let even niet op leerdoelen.
  • Vraag bijvoorbeeld: waar ben je trots op? Welke hobby’s heb je?
  • Benut ook momenten op de gang of in de pauze om een gesprek aan te knopen.
  • Met het stellen van goede vragen breng je verdieping aan in het gesprek. Lees de voorbeeldvragen voor een loopbaangesprek.
  • Wissel een groepsgesprek en individueel contact met elkaar af; een online les is soms ook effectiever in een kleine groep.

LOB op afstand

Hoe begeleid je studenten op afstand bij het keuzeproces voor een vervolgopleiding? En hoe bereid je ze voor op de arbeidsmarkt? Handige links, tips en praktijkvoorbeelden vind je in het dossier LOB en corona op de website van Expertisepunt LOB. Je vindt er lesbrieven, opdrachten voor studenten en webinars.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.