praktijk
po

Thematisch onderwijs in groep 2-3

Omdat de overgang van groep 2 naar groep 3 een grote stap is, werkt basisschool De Doolgaard al jaren met een groep 2-3 combinatie. De kinderen leren veel van elkaar. De kleuters pikken al wat op van de kinderen van groep 3 en krijgen zo interesse voor letters, woorden en cijfers. Aan de andere kant kan ook aan de spelbehoefte van groep 3 meer ruimte worden gegeven. Op deze manier wordt de stap van groep 2 naar groep 3 minder groot gemaakt.

  • Embedcode

Het onderwijs wordt vormgegeven met betekenisvolle thema’s voor zowel groep 2 als groep 3. Vanuit het thema wordt er een rijke leeromgeving gecreëerd met als kerndoel een goede lezer en schrijver worden. Hieraan kan elk kind op zijn eigen niveau werken. Ook het hele leesproces vindt plaats vanuit betekenisvolle thema’s.

Veel scholen werken al thematisch maar vinden het eng om de taal-leesmethode volledig los te laten. Lea Thijsen en Loes Hesen laten zien hoe je van kinderen goede en gemotiveerde lezers maakt zonder gebruik te maken van een aanvankelijk leesmethode.

Thema

Didactiek

Onderwerpen

Spelend lerenMarleen | 31 mei 2018

Inspirerend filmpje. Maar ik vraag me af of je hiermee de overgang van groep 3 naar groep 4 niet vergroot?


Marion Steeghs | 19 februari 2016

Eerste keer dat ik het filmpje zie. Voorbeeld voor andere scholen!


Annemie Zwets-Mooren | 15 oktober 2014

Dit is mooi om te zien Lea en Loes. Ik ben trots op jullie. Een parel in het onderwijs!!

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.