praktijk
vo

21st century skills: flip the classroom

  • Embedcode

De wereld verandert van een industriƫle naar een kennis- en netwerksamenleving. Dit vraagt bepaalde competenties van burgers om succesvol mee te kunnen doen in deze samenleving. Het onderwijs moet hierop inspelen en leerlingen van nu voorbereiden op een toekomst voor later. Hoe geven scholen vorm aan deze uitdaging?

Op het Farel College in Amersfoort experimenteert leraar Dolf Breederveld met ‘Flipping the Classroom’, een laagdrempelige en slimme alternatieve aanpak van lesgeven waarbij ook 21st century skills geleerd worden.

Thema

Leermiddelen

Onderwerpen

LeeromgevingWiebe Dijkstra | 25 januari 2013

Beste lezer, Voor mijn masterthesis onderwijskunde ben ik op zoek naar docenten die graag willen beginnen met Flipping the Classroom. Ik zoek docenten met een 2e of 3e jaars havo/vwo klas (elk vak is welkom). Tijdens het onderzoek wordt de docent begeleid bij het implementeren van flipping the classroom. Dit onderzoek zal ongeveer 4 weken duren. Voor meer informatie kunt u mij altijd mailen: w.p.dijkstra@students.uu.nl. Met vriendelijke groet, Wiebe Dijkstra


Dolf Breederveld | 5 juni 2012

De films die ik gebruik zijn lessen die de instructie in de les kunnen vervangen. Het zijn niet natuurkundige onderwerpen die behandeld worden. Ik kan me voorstellen dat die onderwerpen nog extra klassikale uitleg nodig hebben.


Erik van Munster | 16 april 2012

Ik ben de afgelopen twee jaar bezig geweest om mijn natuurkundelessen op te nemen op video. Inmiddels is alle bovenbouwstof natuurkunde HAVO/VWO opgenomen en kunnen mijn leerlingen alles bekijken waar en wanneer ze maar willen (zie http://www.natuurkundeuitgelegd.nl). Hiervan wordt zeer veel gebruik gemaakt maar toch merk ik dat het echt helemaal loslaten van klassikale uitleg (nog) niet werkt. Leerlingen blijven behoefte houden aan sturing en regie, en juist die interactie tijdens een uitleg is denk ik toch belangrijk.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.