praktijk
po

Wat leren leerlingen van programmeren met Kodu?

Harald Dikkers programmeert samen met zijn leerlingen van groep 7 games in Kodu. In groepjes maken de leerlingen een game. Het online platform Kodu leert leerlingen niet alleen programmeren maar ook ontwerpen, creatief bezig zijn en vaardigheden zoals samenwerken, plannen en communiceren.

  • Embedcode

Ook leren leerlingen Engels omdat Kodu in het Engels aangeboden wordt. Bovendien biedt het aanknopingspunten om bijvoorbeeld op wiskundige en aardrijkskundige concepten in te gaan.

Wat is Kodu precies?

Kodu is een online platform om games te maken. Iedere leraar kan met dit gratis te downloaden programma aan de slag. Het programmeren van de games is eenvoudig en gebeurt aan de hand van symbolen.

De basis van Kodu is dat je zelf een wereld ontwerpt waarin jij de regels maakt. Jij bepaalt hoe je wereld er uit ziet, welke personages er mee spelen in je game en wat er met die personages gebeurt.

Aan de slag gaan met Kodu in de klas

  • Klassikale instructie met uitleg.
  • Leerlingen ontwerpen in groepjes een Kodu-wereld op papier.
  • Klassikale bespreking van de ontwerpen.
  • De groepjes leerlingen programmeren de games in Kodu.

Ervaringen van leerlingen met werken in Kodu

Leerlingen vinden het leuk om te leren programmeren met Kodu. Ze vertellen dat ze – naast het programmeren – ook andere dingen leren zoals Engels, rekenen, samenwerken, je fantasie gebruiken en problemen oplossen.

Meer over leren programmeren op leraar24.nl

Thema

Leermiddelen

Onderwerpen

Leeromgeving


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.