Lesson Study verbetert de kwaliteit van je les
praktijk
po vo mbo so

Lesson Study verbetert de kwaliteit van je les

Bij de methodiek Lesson Study leren leraren van elkaar door samen lessen te ontwerpen en verbeteren. Eén leraar probeert de les uit, de andere leraren observeren de leerlingen tijdens de les. Tijdens de nabespreking analyseren ze wat goed ging en wat nog beter kan. Zo wordt er gecheckt in hoeverre de les het leren van de leerlingen daadwerkelijk bevordert en stimuleert de methodiek een reflectieve houding bij leraren met als doel de onderwijskwaliteit te verbeteren

  • Deze video kan worden embed

Lesson Study is een professionaliseringsaanpak die zijn oorsprong heeft in Japan en is geschikt om pedagogische en didactische inzichten en kennis op te doen. De methodiek stimuleert de samenwerking en onderlinge verbondenheid tussen collega’s. Zo is deze aanpak een goede manier om theorie en praktijk met elkaar te verbinden.

Hoe gaat Lesson Study in zijn werk?

De werkwijze van Lesson Study bestaat uit zes stappen. Bij het doorlopen van deze zes stappen ondersteunt een externe of interne begeleider het lerarenteam. De zes stappen zijn: 

  1. Het doel en het onderzoeksthema bepalen.
  2. Gezamenlijk een les ontwerpen op basis van het doel en thema.
  3. Een teamlid geeft vervolgens de les aan zijn klas, terwijl zijn collega’s de leerlingen observeren. 
  4. De les nabespreken.
  5. De les zo nodig bijstellen en opnieuw geven.
  6. Het team bekijkt wat de leerlingen en leraren hebben geleerd en deelt de ervaringen met anderen.

Meer lezen?

Op leraar24.nl vind je meer initiatieven waarbij leraren samen lessen ontwerpen en verbeteren: 

  • Stichting LeerKRACHT biedt een aanpak voor het creëren van een schoolcultuur waarin leraren van en met elkaar leren. 
  • Leraren van het Horizon College werken samen om hun lessen te verbeteren. Dit doen ze door middel van Iris Connect, een systeem waarmee je video-opnames kunt maken en delen.

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.