Vakoverstijgend lesmateriaal

lerarenredactie | bijgewerkt op 23 januari 2009

Voor vakoverstijgend onderwijs moet lesmateriaal veelal door leraren zelf worden gemaakt. Hoewel dit veel extra werk voor de leraren oplevert, is het voordeel dat het lesprogramma op maat is.

Het AOC De Groene Welle in Zwolle is al intensief bezig met vakoverstijgend onderwijs. In deze video komen de leraren van deze school aan het woord en zij vertellen over hun ervaringen met vakoverstijgend lesgeven.

Lesmateriaal voor vakoverstijgend onderwijs

Voor vakoverstijgend onderwijs moet lesmateriaal veelal door leraren zelf worden gemaakt, omdat de benodigde combinaties van vakken en de onderwerpen van projecten meestal niet op die manier in het bestaande lesmateriaal worden aangeboden. Hoewel dit veel extra werk voor de leraren oplevert, is het voordeel dat het lesprogramma op maat is. In praktijk zoeken leraren bij vakoverstijgend onderwijs vaak een middenweg waarin reeds bestaand lesmateriaal wordt gecombineerd met zelf ontwikkelde opdrachten.

Waarom gaan scholen over op vakoverstijgend onderwijs?

Vakoverstijgend onderwijs is één van de middelen om potentiële uitvallers binnen de school te houden. Jaarlijks verlaten tienduizenden leerlingen zonder diploma het onderwijs. Een groot gedeelte daarvan komt voor rekening van het vmbo. Het onderwijs is zeer bewust van het feit dat vmbo-leerlingen zonder diploma geen uitzicht hebben op een startkwalificatie, wat hen kansloos maakt op de arbeidsmarkt.
Steeds meer scholen gaan daarom over op vakoverstijgend onderwijs. Dit is echter een manier van lesgeven die je niet zomaar even invoert. Het vergt veel creativiteit, doorzettingsvermogen en geloof in de capaciteiten van leerlingen.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.