praktijk
vo
mbo

Effectief samenwerkend leren in het voortgezet onderwijs

Leerlingen in het voortgezet onderwijs leren veel van samenwerkend leren, maar alleen als de leraar het heel precies inzet. Leerlingen ontwikkelen bovendien hun sociale en communicatieve vaardigheden. Een ander voordeel van samenwerkend leren is dat als leerlingen in een groepje aan het werk zijn, de leraar zijn handen vrij heeft om op individuele vragen in te gaan.

  • Embedcode

In deze video laat Ilse van Koppen, lerares Frans op het St. Bonifatiuscollege in Utrecht, leerlingen effectief samenwerken in de les.

De belangrijkste tip voor leraren is om samenwerkend leren consequent, systematisch en doelgericht toe te passen. Geef goed gestructureerde opdrachten, maar laat leerlingen niet permanent samenwerken. Er moet immers voldoende tijd overblijven om vaardigheden en methoden zelfstandig te oefenen. Samenwerkend leren is het meest succesvol als de groepen niet al te groot zijn (2 tot 4 leerlingen). Bovendien is het belangrijk ervoor te zorgen dat de groepjes heterogeen zijn samengesteld.

Vijf kenmerken van samenwerkend leren bepalen het succes

  • Positieve wederzijdse afhankelijkheid: groepsleden ervaren dat zij elkaar nodig hebben om de opdracht te vervullen. Samenwerken maakt dat het beter gaat.
  • Individuele aanspreekbaarheid en groepsverantwoordelijkheid: de groepsleden zijn aanspreekbaar op hun persoonlijke bijdrage in de groep en op de gemeenschappelijke uitkomst.
  • Directe ondersteunende interactie: tijdens de samenwerkingsopdrachten moedigen de groepsleden elkaar aan, ondersteunen zij elkaar en communiceren ze op directe wijze met elkaar.
  • Sociale en groepsvaardigheden: bij samenwerkend leren moeten individu├źn interpersoonlijke vaardigheden en vaardigheden in het werken in een kleine groep bezitten en gemotiveerd worden deze te gebruiken.
  • Groepsevaluatie: samenwerkend leren wordt effectiever wanneer de groepsleden regelmatig hun eigen functioneren daarin bespreken.

Meer weten over samenwerkend leren?

Thema

Didactiek

Onderwerpen

Samenwerkend leren


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.