Beroepsoriëntatie in het basisonderwijs
praktijk
po

Beroepsoriëntatie in het basisonderwijs

Tijdens een Roefeldag nemen kinderen een kijkje achter de schermen bij bedrijven, winkels en instellingen voor een beroepsoriëntatie. Roefelen is een Vlaams woord en betekent ontdekken of snuffelen. Zo maken leerlingen al jong kennis met allerlei verschillende beroepen.

  • Deze video kan worden embed

In Venray doen ze aan roefelen. Verschillende basisscholen van SPOVenray nemen deel aan de speciale roefeldag. In de video zie leerlingen van groep 8 van PC Daltonschool de Hommel in kleine groepjes op ontdekkingstocht bij verschillende bedrijven. Van de lokale bakker tot een zorginstelling, van een autoservicebedrijf tot de lasser en van een bibliotheek tot een agrarisch bedrijf. Zo ontdekken leerlingen spelenderwijs welke beroepen er zijn en wat er bij een bepaald beroep komt kijken.

De Roefeldag in Venray wordt georganiseerd door Kiwanis Club Rooyse Ladies in samenwerking met SPOVenray.

Roefelen in het voortgezet onderwijs

Leerlingen kiezen op het voortgezet onderwijs al op jonge leeftijd voor een profiel. Om een goede keuze te kunnen maken is het voor een leerling belangrijk om te weten welk beroep leuk is en bij welk profiel een beroep hoort. Met het project Profiel Roefelen maken leerlingen van het voortgezet onderwijs gedurende het jaar kennis met allerlei verschillende beroepen. Deze beroepen sluiten aan bij de profielen van het voortgezet onderwijs. Daarnaast krijgen de leerlingen verdiepende informatie, zogenaamde stage-handleidingen. Hierdoor kunnen zij een bewustere profielkeuze maken.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.