Tussenjaar voor groei naar het vwo in de Intermezzoklas
praktijk
po vo

Tussenjaar voor groei naar het vwo in de Intermezzoklas

Voor sommige leerlingen is de overstap van de basisschool naar de middelbare school te groot. Ze moeten nog wat ‘groeien’ om succesvol en met plezier de middelbare school te doorlopen. Maar hoe ontwikkel je vaardigheden die je nog nooit eerder nodig hebt gehad? Hoe zou het zijn als het leren een keer niet ‘vanzelf’ gaat en je je een keer echt moet vastbijten in iets ingewikkelds? Op het Stedelijk Gymnasium Nijmegen kunnen deze leerlingen terecht in de Intermezzoklas.

  • Dit artikel bevat een video

De school startte in 2016 met een tussenjaar tussen basisonderwijs en vwo. De Intermezzoklas is tot stand gekomen met steun van het LerarenOntwikkelFonds (LOF) en het Samenwerkingsverband voor Passend Onderwijs. Inmiddels zijn er meer scholen die zo’n tussenjaar voor begaafde leerlingen aanbieden. 

Aandacht voor sociaal-emotionele ontwikkeling

Leerlingen volgen een eigen curriculum in de Intermezzoklas, die een jaar duurt.  

De docenten die lesgeven aan deze klas hebben de lessen zo ontwikkeld dat er zo min mogelijk overlap is met de lesstof van klas 1. Daarnaast is er veel aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Zo voelen de kinderen zich meer thuis op de school en maken zij nieuwe vrienden. Ook is er aandacht voor het aanleren van vaardigheden waar slimme kinderen tegenaan kunnen lopen, zoals ‘leren leren’. 

Een lesdag in de Intermezzoklas 

Op het programma staan naast de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde ook Mens en maatschappij, Oude talen en verhalen, Creatief met computers en Science: een vak waarbij leerlingen vooral zelf allerlei technische en wetenschappelijke vragen onderzoeken en ontdekken. Elke dag is er een mentoruur. Daarin wordt onder andere aangeleerd wat de beste manier kan zijn om te leren en hoe je schoolwerk moet plannen. Muziek, drama, beeldende vorming of sport staan ook iedere dag op het rooster. 

Wil je meer over dit onderwerp lezen? 

  • Ook de Nationale Onderwijskrant besteedde aandacht aan Intermezzo. In een uitgebreid interview met de coördinator van Intermezzo, de directeur van basisschool Het Talent en een Intermezzo-leerling met haar moeder lees je over de ervaringen in het eerste jaar.
  • SLO doet onderzoek naar de Intermezzoklas en publiceert binnenkort een voorbeeldcurriculum voor het opzetten van een tussenjaar. Bekijk het artikel Intermezzo tussen po en vo  
  • Kijk op de website van het LerarenOntwikkelFonds voor meer informatie over ondersteuning van innovatieve projecten

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.