Een tussenjaar na de basisschool
praktijk
po vo

Een tussenjaar na de basisschool

Voor sommige leerlingen is de overstap van de basisschool naar de middelbare school te groot. Ze moeten nog wat ‘groeien’ om succesvol en met plezier de middelbare school te doorlopen. Maar hoe ontwikkel je vaardigheden die je nog nooit eerder nodig hebt gehad? Op het Stedelijk Gymnasium Nijmegen kunnen deze leerlingen terecht in de Intermezzoklas.

  • Deze video kan worden embed

De school startte in 2016 met een tussenjaar tussen het basisonderwijs en vwo, ook wel de Intermezzoklas genoemd. Inmiddels zijn er meer scholen die zo’n tussenjaar voor begaafde leerlingen aanbieden. 

Aandacht voor sociaal-emotionele ontwikkeling

Leerlingen volgen een eigen curriculum in de Intermezzoklas, die een jaar duurt.  

De docenten die lesgeven aan deze klas hebben de lessen zo ontwikkeld dat er zo min mogelijk overlap is met de lesstof van de brugklas. Daarnaast is er veel aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Zo voelen de leerlingen zich meer thuis op de school en maken zij nieuwe vrienden. Ook is er aandacht voor het aanleren van vaardigheden waar slimme kinderen tegenaan kunnen lopen, zoals leren leren

Een lesdag in de Intermezzoklas 

Op het programma staan naast de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde ook mens en maatschappij, oude talen en verhalen, creatief met computers en science: een vak waarbij leerlingen vooral zelf allerlei technische en wetenschappelijke vragen onderzoeken en ontdekken. Elke dag is er een mentoruur. Daarin wordt onder andere aangeleerd wat de beste manier kan zijn om te leren en hoe je schoolwerk plant. Muziek, drama, beeldende vorming of sport staan ook iedere dag op het rooster. 

Meer weten? 

  • SLO doet onderzoek naar de Intermezzoklas en publiceert binnenkort een voorbeeldcurriculum voor het opzetten van een tussenjaar. Bekijk het artikel Intermezzo tussen po en vo.

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.