Wanneer is een app veilig voor gebruik in de les?
praktijk
po vo mbo so

Wanneer is een app veilig voor gebruik in de les?

Je hebt een mooie app gevonden die je in je les wilt gebruiken. Hoe kom je erachter of dat zomaar kan? Sommige apps vragen namelijk om persoonsgegevens. Hoe zit het ook alweer met de privacy van de leerling? Geldt de AVG ook voor apps in het onderwijs? Doorloop de vragen van de Kennisnet appchecker en weet waar je op moet letten.

Lerares wijst naar tablet waar twee meisjes mee werken.

Op het internet staan veel leuke apps. Maar als je een app in de klas wilt gebruiken moet de app AVG-proof zijn. Sta stil bij de volgende vragen om te bepalen of een app AVG-proof is:

  • Hoe kom je erachter of de veiligheid en privacy van leerlinggegevens goed gewaarborgd zijn?
  • Gebruikt de app persoonsgegevens? En zo ja, welke?
  • Waarom vraagt de app om persoonsgegevens?
  • Waar worden de gegevens opgeslagen?
  • Heeft de app ook belangstelling voor de contactgegevens van de smartphone, tablet of pc waarop de leerling werkt?
  • Vraagt de app om toegang tot de camera of microfoon van het apparaat waar de leerling op werkt?

Om bovenstaande vragen te beantwoorden, moet je de privacyvoorwaarden van de app lezen. Die zijn vaak erg lang en moeilijk te lezen vanwege de juridische taal, waardoor veel mensen dit niet doen.

Veilige apps

Helaas is er geen lijst met veilige apps voorhanden. Dat komt omdat appmakers vaak verbeteringen (updates) aanbrengen in hun app. Bij een update kunnen zomaar wijzigingen in de privacyvoorwaarden en het gebruik van (persoons)gegevens doorgevoerd worden. Of misschien is na de update toch de toegang tot de locatie of de camera nodig. Dat wordt niet altijd duidelijk vermeld. Er zijn te veel apps en sommige apps voeren heel vaak updates door, waardoor het onmogelijk is om een actueel overzicht te maken en bij te houden.

Gebruik de Kennisnet appchecker

De schoolbestuurder is verantwoordelijk voor wat de school doet met de persoonsgegevens van de leerlingen. Hij moet een register bijhouden. Vraag daarom eerst of de app al op school wordt gebruikt en of de veiligheid van de app onderzocht is.

Is dat niet het geval, gebruik dan de Kennisnet appchecker (voor internationale scholen is er een Engelse versie beschikbaar). Je doorloopt een aantal vragen over de opslag van persoonsgegevens en de toegang tot de smartphone, tablet of pc die de app vraagt. Op deze manier leer je wat belangrijke informatie is bij het kiezen van een app. 

Nadat je de vragen hebt beantwoord, krijg je een overzicht van de vragen en jouw antwoorden in pdf. Deze kun je bewaren en printen. Daarmee kun je met de privacy-officer of ict-coördinator overleggen of de app gebruikt kan worden in de les.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.