Zomerboekentips
praktijk
po vo mbo so

Zomerboekentips

Het schooljaar zit erop. Tijd voor zon, zee en een goed boek. Dit zijn de titels die de ambassadeurs, projectleiders en redactie van Leraar24 je deze zomer aanraden.

Iemand lees een boek in de hangmat
Foto: iStock

Welk boek stop jij deze zomer in je koffer? Laat je inspireren door deze boekentips: 

Luchtige wetenschap

Ralph Voesenek is docent biologie en NaSK op het Beatrix College in Tilburg en leest op dit met ‘Het Isgelijkteken’ van Robbert Dijkgraaf. “Als je deze vakantie iets anders wilt lezen dan een roman, is dit boek vol essays een aanrader. Op een luchtige manier verbindt minister Robbert Dijkgraaf wetenschappelijke benaderingen met alledaagse gebeurtenissen. Heb je enigszins kennis van of interesse in de wetenschap, dan is dit boek een genot om te lezen. Dijkgraaf schrijft helder over waar hij verstand van heeft. Ik kan niet wachten om het tijdens de vakantie uit te lezen.” 

Massatoerisme in Europa

‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer is de tip van Annemarie Buvelot, projectleider Leraar24 vanuit Kennisnet. “Na vijf jaar is dit verhaal over een liefde en ontmoetingen met bijzondere personages nog steeds relevant. Het is verweven met een confronterende schets van het massatoerisme in Europa. Een lekker dik boek om de tijd te vergeten als je ergens aan het water vakantie viert.”

Tips en trucs voor lesgeven

Thea Bootsma-Lankman is zorgcoördinator en docentencoach op het MBO College in Almere. Zij vindt ‘De zes rollen van de leraar’ een geweldig boek voor leraren. “Het biedt superhandige tips en trucs voor het lesgeven. Het laat je zien hoe je in verschillende rollen kunt stappen om je lessen effectiever te maken en het leren van je leerlingen te stimuleren. Een must-have voor elke leraar die zijn onderwijs wil verbeteren!”

Meeslepend familie-epos

Jeannette Jonker, redacteur van Leraar24, noemt ‘Het achtste leven (voor Brilka)’ van Nino Haratischwili een meeslepend familie-epos. “Het beschrijft de innig verweven levens van acht familieleden en zes generaties in een periode van de opkomst en de ondergang van de Sovjet-Unie. Een interessant decor waarin je de personages op de voet volgt. Je leeft mee tijdens alle moeilijkheden die ze meemaken en bloeit op van hun mooie (liefdes)avonturen. Het boek telt 1269 pagina’s, maar is boeiend tot de laatste snik!” 

Geloof in het goede

Ingrid Krooshof is docent Frans op het Candea College in Duiven. Zij tipt ‘Zolang de citroenbomen bloeien’ van Zoulfa Katouh. “Het gaat over de verwoestende Syrische burgeroorlog, beleefd door farmaciestudente Salama, die als vrijwilliger bijspringt in een ziekenhuis. Ze wil weg uit deze oorlog, maar tegelijkertijd wil ze blijven. Om te vechten voor een vrij Syrië en om de gewonden te verzorgen. Ik werd gegrepen door de moed van Salama, haar kracht om door te gaan en te geloven in het goede.”

Thema’s van nu

Michiel van Veluwen, projectleider Leraar24 vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap raadt een youngadultboek aan, dat je na je vakantie ook meteen aan je leerlingen kunt tippen. ‘LILY’ van auteur en radiopresentator Tom De Cock won hiervoor de Vlaams-Nederlandse literatuurprijs ‘Beste Boek voor Jongeren 2022’. “Dit is een goed leesbaar verhaal met thema’s van nu zoals klimaatverandering, pandemieën en influencers. Daarmee sluit het helemaal aan op de belevingswereld van jongeren.”

Foutje bedankt

Rosan Derkx is leerkracht en locatieleider op basisschool De Meulebeek in Oostrum. Ze is gek op de luchtigheid van ‘Taalvoutjes’ die eerder gebundeld werden in een boek, maar nu in scheurkalenders en docentenagenda’s. “Ook de taalfoutjes van Meester Mark op Instagram vind ik erg vermakelijk.” 

Mix van fictie en feiten

Liesbeth Vijfvinkel, redacteur van Leraar 24, las in ‘Rodham’ van Curtis Sittenfeld wat er gebeurd kon zijn als Hillary nooit met Bill was getrouwd en niet bekend was geworden onder de achternaam Clinton, maar onder haar meisjesnaam Rodham. “Dit fictieve verhaal zit vol met feiten en met mensen die echt bestaan, waardoor het heel herkenbaar is. Je wilt door blijven lezen om te ontdekken wat er de afgelopen tijd had kunnen gebeuren in Amerika.”  

Verdwijnen in een serie

Jacintha de Laat-Kouters is docent didactiek-pedagogiek aan het ROC Tilburg. Ze is gek op lezen en vooral in de vakantie verslindt ze het ene na het andere boek. Ze houdt het deze zomer dan ook niet bij 1 titel, maar leest meteen een hele serie. “‘De zeven zussen’ van Lucinda Riley – die uit 7 delen bestaat – staat al een tijdje digitaal klaar. Ik verheug me erop daar deze zomer in te verdwijnen.”     

Praktijk versus onderzoek

In ‘Het lerarentekort. Pleidooi voor vakmanschap’ pleit Jacquelien Bulterman-Bos voor een herwaardering van het leraarschap. Stef Severt, projectleider vanuit Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, vindt dit boek analytisch scherp en geschreven met een groot hart voor leraren. “Bulterman-Bos betoogt dat onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek te veel gescheiden werelden zijn, terwijl beide elkaar veel meer kunnen aanvullen en versterken. Als we het over wetenschap hebben, tip ik ook ‘Getting evidence into education’, een bundel met artikelen over evidence-informed onderwijs.”

Zweet op je rug

Lotte Boot, eindredacteur van Leraar24, kon ‘Luister’ van Sacha Bronwasser niet wegleggen. “Dit is een intrigerend verhaal dat zich grotendeels afspeelt in een verzengend heet Parijs. Zo goed beschreven dat je als lezer het gevoel hebt er zelf rond te lopen, met het zweet op je rug. Ik hou ervan wanneer een plek bijna een personage wordt.”

Lesgeven is luisteren

Kirsten Cuppen, docent loopbaanbegeleiding en Nederlands aan ROC Tilburg, is enthousiast over ‘Verbaal meesterschap’ van Remco Claassen. “Presenteren en dus ook lesgeven begint met goed luisteren. Als je dat in de vingers hebt, krijg je mensen mee in wat je vertelt en maak je van iedere les een succes!”

Geschiedenisles

De tip van Ditte Ilbrink, projectleider Leraar24 vanuit Kennisnet, is ‘Wie het mooiste valt’ van Sara Nović. “Dit boek is zo aangrijpend en meeslepend dat het je meeneemt naar een andere wereld. Perfect voor de vakantie en om los te komen van het werk dus. Het is vooral een aanrader voor iedereen die zich in geschiedenis interesseert. Via deze roman krijg je een beeld van voormalig Joegoslavië en de oorlog die daar ontstond.”

Gamen, liefde en vriendschap

‘Morgen en morgen en morgen’ van Gabrielle Zevin is het beste boek dat Claudia Lagermann, redacteur van Leraar24, tijdens haar laatste vakantie las. “Het gaat over gamen en hoewel ik daar weinig mee heb, liet dit boek me niet los. Waarschijnlijk omdat achter het gamedecor een verhaal schuilgaat over liefde en vriendschap. Je leest hoe irritaties en ruzies uit de hand kunnen lopen als je te veel aannames doet en te weinig communiceert. Een mooie levensles.”

Strijd tegen racisme

Huiswerk is het laatste waarin je wil denken in de vakantie, zegt Lucelle Comvalius, docent aan de lerarenopleiding Teachers College van hogeschool Windesheim. Toch tipt zij het boek ‘Wit huiswerk – Hoe kun je bijdragen aan de strijd tegen racisme? “Als je over dit thema wilt nadenken en goed naar jezelf wilt kijken, dan is de vakantie daar het beste moment voor. Omdat je de rust hebt of omdat je je onderdompelt in een andere cultuur en ervaart hoe het is om die ander te zijn. ‘Wit huiswerk’ is een startpunt, het helpt je om te bedenken hoe je je verhoudt tot het onderwerp racisme en hoe je er binnen en buiten de klas de strijd mee aangaat.”

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.