Zomerboekentips
praktijk
so po vo mbo

Zomerboekentips

De ambassadeurs van Leraar24 wensen je een ontspannen zomer vol leesplezier. Dit zijn de boeken die zij deze vakantie aanbevelen. 

Iemand lees een boek in de hangmat
Foto: iStock

Welk boek stop jij deze zomer in je koffer? Laat je inspireren door deze boekentips: 

Verborgen schat

Ingrid Krooshof is docent Frans op het Candea College in Duiven. Zij tipt ‘De alchemist’ van Paulo Coelho. “Dit boek is al wat ouder, maar ik vind het nog steeds een heerlijk reisverhaal. Het gaat over een herder die de wereld wil bereizen om zo uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen, ontmoet hij in Egypte een alchemist die hem adviseert om naar zijn hart te luisteren. Want waar je hart is, is ook je schat. Ik denk dat we in deze tijd veel naar ons hoofd luisteren. Met dit boek kun je daar lekker van loskomen. Het heeft op mij veel indruk gemaakt.”  

Praktische tips

Rosan Derkx is leerkracht en locatieleider op basisschool De Meulebeek in Oostrum. Zij vindt ‘De 7 uitdagingen’ van Tijl Koenderink een absolute aanrader voor iedereen die in het onderwijs werkt. “Het boek beschrijft de grootste struikelblokken van slimme en getalenteerde kinderen en zorgt voor interessante eyeopeners. Vooroordelen worden doorbroken waardoor je als leerkracht hoogbegaafde leerlingen beter leert begrijpen en begeleiden. Met de praktisch tips die erin staan, kun je de volgende dag – of na de vakantie – direct aan de slag. Het boek leest lekker weg en is daarmee de ultieme boekentip voor de zomer.” 

Ideeën opdoen

Ralph Voesenek is docent biologie op het Beatrix College in Tilburg. Hij is geen liefhebber van romans of thrillers, maar leest graag over zijn vakgebied of doet alvast inspiratie op voor een volgende reis. ‘Klaar voor CLIL, het CLIL-handboek voor Vlaanderen en Nederland’ van Liesbeth Martens en Piet Van de Crean geeft je een goede kijk op het didactisch handelen binnen een klas waar een deel van de lesstof in een andere taal aangeboden wordt. Het levert je veel ideeën op voor lessen, ongeacht welk vak je geeft. Daarnaast raad ik ‘Bucketlist reizen’ van Marloes de Hooge aan. Het leest lekker en staat vol mooie bestemmingen. Helaas zijn ze vanwege de corona-reisrestricties niet allemaal bereikbaar, maar dromen kan altijd!” 

Verdwijnen in een serie

Jacintha de Laat-Kouters is docent didactiek-pedagogiek aan het ROC Tilburg. Ze is gek op lezen en vooral in de vakantie verslindt ze het ene na het andere boek. Ze houdt het deze zomer dan ook niet bij 1 titel, maar leest meteen een hele serie. “‘De zeven zussen’ van Lucinda Riley – die uit 7 delen bestaat – staat al een tijdje digitaal klaar. Ik verheug me erop om daar deze zomer in te verdwijnen. Daarnaast ben ik benieuwd naar ‘De verweesde school – Kennis, geloof en onderwijs in een democratische samenleving’ van Jos de Mönnink en Jan Dirk Imelman. Ik hoop dat ik daar ook nog aan toekom.”    

Gamen in de klas

Lucelle Deneer is docent maatschappijleer aan het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo. Zij gebruikt de zomervakantie meestal om te bedenken wat ze in het nieuwe schooljaar anders en beter wil doen. Daarom leest ze graag boeken waar ze iets van leert. “Dit jaar herlees ik als groot fan van gamification het boek ‘The Multiplayer Classroom’ waarin Lee Sheldon vertelt op welke manier je je lokaal en/of je lesonderdelen zo kunt inrichten dat de lessen als een game voelen voor de leerlingen en, niet geheel onbelangrijk, ook voor jezelf.” 

Meer boekentips

En tot slot geven ook de partners en redacteuren van Leraar24 je graag hun boekentip:

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.

Wat vind jij van Leraar24? Doe mee aan ons gebruikersonderzoek en win een boekenbon van 25 euro!Ja, ik doe mee
+