Filmtips voor de kerstvakantie
praktijk
po vo mbo so

Filmtips voor de kerstvakantie

De ambassadeurs, projectleiders en redactie van Leraar24 wensen je een fijne kerstvakantie en tippen hun favoriete (onderwijs)films en -documentaires die je ontspannen vanaf de bank kunt kijken.

Tim den Besten en Nicolaas Veul lopen door de gang van een middelbare school.
Tim den Besten en Nicolaas Veul in 100 dagen voor de klas © VPRO

Of je nu van documentaires houdt of van een fictieve film, tussen deze tips zit vast iets waarvan jouw (onderwijs)hart sneller gaat kloppen: 

Feest van herkenning

Een filmscène in een klaslokaal uit de film Freedom Writers

Ralph Voesenek is docent biologie op het Beatrix College in Tilburg. Zijn filmtip is Freedom writers. “Er zit van alles in deze film en je kunt je op verschillende manieren in de hoofdpersoon verplaatsen. In hoe het is als startende leraar, of in hoe je omgaat met een moeilijke groep. Je ziet docent Erin (gespeeld door Hilary Swank) zoeken naar werkvormen die aanslaan. Ze wil de leerlingen motiveren voor haar vak, de verantwoordelijkheid geven die bij ze past en ze een ervaring meegeven die ze kunnen gebruiken in de toekomst. Haar aanpak werkt: de leerlingen voelen zich speciaal en gezien. De film is Amerikaans, en er zitten bijvoorbeeld gangs in die je niet met groepen in Nederland kunt vergelijken, maar toch is het verhaal voor elke leraar herkenbaar.” (Te zien op Netflix)

Weer kind zijn

Juf Kiet legt een leerling iets uit.

Rianne Broekaart is teamleider, coach en groep 8-leerkracht op Basisschool Stelaertshoeve in Berkel-Enschot. Zij raadt de documentaire De kinderen van Juf Kiet aan. “In onze rol als leerkracht maken wij dagelijks het verschil voor onze leerlingen. Iedere dag, op onze eigen manier. In deze documentaire doet juf Kiet dat. Haar leerlingen – vluchtelingen – zijn nog maar net in Nederland, alles is nieuw en verwarrend voor ze. Juf Kiet leert haar leerlingen weer kind zijn. Dat is iets wat ik ieder kind gun.” (Te zien op 2Doc)

Belangrijke levenslessen

Ingrid Krooshof is docent Frans op het Candea College in Duiven. Zij werd geraakt door de documentaire De Japanse les van Mr. Toshiro Kanamori. “De Japanse basisschoolleraar Toshiro Kanamori blinkt uit in het creëren van een veilige leeromgeving. Zijn motto is: ‘Als één van ons niet gelukkig is, zijn we dat allemaal niet’. Kinderen in zijn klas durven zich kwetsbaar op te stellen en vinden steun bij klasgenoten. Het is deze kwetsbaarheid die maakt dat kinderen kunnen leren. Wat mij raakt in deze documentaire is de tijd die er beschikbaar is voor dit soort belangrijke levenslessen. Onze tijd staat steeds meer onder druk, het curriculum is zo vol dat we voorbij dreigen te gaan aan de essentie: stilstaan bij elkaar en bij ieders levensgeluk.” (Te zien op YouTube)

Vermakelijk en ongemakkelijk

De twee hoofdpersonen uit de film Guess Who? omhelzen elkaar.

Lucelle Comvalius is docent aan de lerarenopleiding Teachers College van hogeschool Windesheim. Voorheen was ze docent maatschappijleer en als het onderwerp discriminatie aan bod kwam, zette ze graag de film Guess who? in. “Deze romantische komedie vertelt het verhaal van een zwarte vrouw die haar verloofde mee naar huis neemt om hem aan haar familie voor te stellen. De hilariteit begint al in de taxi op weg er naartoe wanneer de taxichauffeur zich hardop afvraagt of haar ouders wel weten dat hij wit is. Eenmaal bij haar ouders aangekomen, volgt er een aaneenschakeling van vooroordelen die in de witte gemeenschap over de zwarte gemeenschap leven en andersom. Ze bezorgen je op een vermakelijke manier continu een ongemakkelijk gevoel. Deze feelgoodfilm sluit af met de boodschap dat alles goedkomt als we begrip voor elkaar opbrengen en elkaars verschillen respecteren. De film leent zich om op een luchtige manier over vooroordelen, stereotypen, discriminatie en racisme te praten en als je echt voor verbinding wilt zorgen, dan sluit je de les af door samen de dans te doen die aan het eind van de film zit. Succes verzekerd!” (Te zien op Prime Video)

Emotionele ups en downs

Tim den Besten en Nicolaas Veul lopen door de gang van een middelbare school.

Rosan Derkx is leerkracht en locatieleider op basisschool De Meulebeek in Oostrum. Zij tipt de documentaire 100 dagen voor de klas. “In deze documentaire gaan Tim den Besten en Nicolaas Veul als buitengewoon stagiair aan de slag op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Met emotionele ups en downs ervaren zij hoe het is om leraar te zijn op een middelbare school. Ze reageren ontwapenend op de problemen waarmee ze te maken krijgen, zoals: Hoe houd je orde in de klas? Hoe bouw je een relatie op met pubers? En hoe geef je een goede instructie?” (Te zien op NPO Start)  

Gewoon een mens

Mads Mikkelsen staat voor de klas in de film Druk.

Annemarie Buvelot, projectleider Leraar24 vanuit Kennisnet, is onder de indruk van Druk, een Deense film van regisseur Thomas Vinterberg. “Deze film gaat niet alleen over een groep leraren op een middelbare school, maar ook over het gegeven dat je als leraar gewoon een mens bent, net als je leerlingen. Een aanrader, ook door het spel van met name Mads Mikkelsen.” (Te zien bij Pathé thuis)

Indrukwekkend en hartverwarmend

Lotte Boot is eindredacteur van Leraar24 en beveelt de podcast Harper High School aan. “De podcastmakers brachten vijf maanden door op een middelbare school in Chicago. De school staat in een achterstandswijk en verloor in het jaar dat de serie werd opgenomen 29(!) leerlingen aan wapengeweld. De gesprekken met de leerlingen en hun fantastische docenten en vertrouwenspersonen zijn indrukwekkend en vaak ook hartverwarmend.”

Hoe je hersenen werken

Twee meisjes worden geïnterviewd in The Mind, Explained

Liesbeth Vijfvinkel, redacteur van Leraar24, kreeg nieuwe inzichten door de documentaireserie The Mind, Explained. “Deze serie geeft je een interessant inkijkje in hoe hersenen werken. De aflevering ‘Teenage Brain’ leert je bijvoorbeeld hoeveel invloed vrienden hebben op het gedrag van tieners en de aflevering ‘Memory’ laat zien waarom het veel makkelijker is om een verhaal te onthouden dan een getallenreeks.” (Te zien op Netflix)

Applaus voor leraren

Een portret van Julius uit de documentaire Geef me 's ongelijk.

Jeannette Jonker, redacteur van Leraar24, tipt de korte documentaire Geef me ’s ongelijk. “Julius (15) steelt de show als verwend prinsje uit Amsterdam-Zuid. Hij blowt, scheldt leraren uit, weet alles beter en wordt van school gestuurd. In de gesprekken met een hulpverlener zegt hij: ‘Ik kan wel zeggen dat ik het anders moet gaan doen, maar ik zie dat zelf niet zo.’ 
‘Nee’ is zijn stopwoordje en hij is naar eigen zeggen extreem slim. Dankzij dat laatste weet hij precies wat hij moet zeggen om weer terug te mogen keren op school. Door deze documentaire besefte ik weer hoe lastig het soms moet zijn voor leraren om met dit soort ongemotiveerde jongeren te werken. Applaus voor al die leraren die incasseren, doorzetten en relativeren: alles om tot leerlingen door te dringen en ze in beweging te krijgen.” (Te zien op 2Doc)

Strijd om gelijke kansen

Scène uit de documentaire Klassen waarbij Anyssa in de klas zit.

Claudia Lagermann, redacteur van Leraar24, leefde mee met de leraren in de documentaireserie Klassen. “Ik denk dat er weinig leraren zijn die deze serie nog niet gezien hebben, maar als je er nog niet aan toe bent gekomen, dan is de kerstvakantie het moment om deze te bingewatchen. De mozaïekvertelling belicht de strijd om gelijke kansen in het onderwijs vanuit verschillende perspectieven en zit vol hoofdpersonen die je in je hart sluit. Van de tienjarige Anyssa, die goed kan leren maar problemen thuis heeft, tot juf Jolanda die door het vuur gaat voor al haar leerlingen. Schuldig, van dezelfde makers, is trouwens net zo prachtig.” (Te zien op NPO Start)      

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.