Tips om op te laden tijdens de kerstvakantie
actueel
po vo mbo so

Tips om op te laden tijdens de kerstvakantie

De ambassadeurs, projectleiders en redacteuren van Leraar24 wensen je een fijne kerstvakantie! Ter inspiratie delen ze met je hoe zij deze vakantie ontspannen en opladen.

Gezond én lekker

gezond eten

Valérie Ungerer is lerarenopleider aan de Hogeschool Utrecht en kookt deze vakantie gezonde en gevarieerde maaltijden. “Daar kom ik tijdens mijn volle werkwerken niet altijd aan toe. Daarom is het extra fijn om er in de vakantie extra tijd aan te besteden. Het is niet alleen lekker, maar ook leuk om op deze manier te investeren in jezelf.”

doloris meta maze

Creatief verdwalen

Kirsten Cuppen, docent Loopbaanbegeleiding en Nederlands op ROC Tilburg, gaat naar Doloris’ Meta Maze. “Daar kun je verdwalen in het grootste kunstdoolhof ter wereld, met 40 kamers vol creatieve objecten. Ontzettend tof om te doen en je komt er vol nieuwe ideeën van terug.”

Naar buiten

kopje cappuccino

Ingrid Krooshof is docent Frans op het Candea College in Duiven. “In de vakantie vind ik het heerlijk om naar buiten te gaan. Ik kan genieten van een wandeling in de Rijnstrangen en daarna een kop cappuccino. Ook koken doe ik graag, in de vakantie is er tijd om nieuwe recepten te proberen. En dan ’s avonds één (of meer) afleveringen van The Office, zo leuk!”

Lichtjes en gezelligheid

Annemarie Buvelot, projectleider Leraar24 vanuit Kennisnet, omringt zich met lichtjes en gezelligheid. “Ik laad op van het samenzijn met mijn geliefden, samen eten, spelletjes doen of een legpuzzel maken. En dan gewoon de dagen voorbij laten gaan.”

Lekker loopritme

natuurmuseum brabant

Ralph Voesenek, docent biologie op het Beatrix College in Tilburg, is deze vakantie te vinden in de natuur. “Met mijn gezin ga ik graag naar Natuurmuseum Brabant, waar je leuke workshops kunt doen en waar je interesse in de natuur geprikkeld wordt. Ook alleen ga ik graag de natuur in: lekker hardlopen in de kou en aan niets anders denken dan aan het ritme van mijn passen in de mooie omgeving van Boswachterij Dorst.”

Zelfzorg

bos bloemen

Thea Bootsma-Lankman is docent dienstverlening en zorg en welzijn op het MBO College in Almere. Zij benut de vakantie voor een flinke portie zelfzorg, vol wandelen, naar inspirerende podcasts luisteren, shoppen, sporten, opruimen, netflixen, koken, slapen, lummelen en een mooie bos bloemen.

Dromen voor het nieuwe jaar

moodboard maken

Lucelle Comvalius, docent aan het Teachers College van Hogeschool Windesheim, gebruikt de rust van de vakantie om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. “Ik ben al weken tijdschriften aan het sparen. Op een groot bord maak ik met mijn beste vriendin een moodboard van mijn dromen. Het visualiseren daarvan geeft me rust. Vervolgens bekijk ik welke dromen ik wil gaan verwezenlijken en maak ik een stappenplan, zodat de kans van slagen groter is.”

Lege agenda vieren

wandelen

De agenda van Jacintha de Laat-Kouters, docent didactiek-pedagogiek aan het ROC Tilburg, blijft zo leeg mogelijk. “Ik wil minimaal een uur per dag wandelen en sociale contacten een boost geven. Extra tijd hebben om te lezen is ook fijn, misschien neem ik een proefabonnement op een krant. Verder wil ik zeker ook even gaan koopjesjagen en nieuwe recepten uitproberen.”

Op pad in het pikkedonker

Rosan Derkx is leerkracht en locatieleider op basisschool De Meulebeek in Oostrum. Zij tipt MuZIEum in Nijmegen. “In dit museum ervaar je hoe het is om blind of slechtziend te zijn door in het pikkedonker op pad te gaan. Je doet dit natuurlijk niet alleen, maar wordt begeleid door een blinde of slechtziende gids. Deze weet als geen ander hoe je de wereld verkent door te ruiken, horen, proeven en voelen. Je kunt kiezen uit twee donkerbelevingen: op reis of het dagelijks leven.” 

Schrijven & spelletjes

white lotus

Eindredacteur Lotte Boot werkt deze vakantie door aan het manuscript van haar nieuwe YA-boek Het penthouse. “Maar ik heb me voorgenomen om de middagen vrij te houden voor leuke dingen met mijn gezin, zoals een spelletje Cluedo. Ook ga ik naar de kerstvoorstelling van Groninger Theatergroep Het Peloton. En ik wil de twee seizoenen van The White Lotus bingewatchen.”

boek naar het paradijs

Lopen & lezen

Jeannette Jonker, redacteur van Leraar24, gaat tot rust komen met eindeloos lange wandelingen in de Franse Alpen. “Van zonsopgang tot zonsondergang lekker naar buiten en ’s avonds lezen. Ik neem Naar het paradijs mee van Hanya Yanagihara.”

Verdwijnen in verhalen

boom van boeken

Leraar24-redacteur Claudia Lagermann heeft voorbereidingen getroffen voor een vakantie vol verhalen. “Vorige maand kocht ik een stapel tweedehands boeken (waaronder Stenen eten van Koen Caris en Otmars Zonen van Peter Buwalda) die mij sindsdien vanuit de boekenkast aanstaart. Ik kan dus niet wachten op mijn twee weken vakantie waarin ik in elk verhaal hoop te verdwijnen.” 

stapel kookboeken

Nieuwe recepten

Liesbeth Vijfvinkel, redacteur van Leraar 24, heeft culinaire plannen. “Ik kijk ernaar uit om ’s ochtends een kookboek open te slaan en iets lekkers voor die dag uit te kiezen. Dat kan van alles zijn, van meringues tot sushi en van gerookte zalm tot knoflooktaart. Tussendoor ga ik met mijn gezin op pad. Het eerste uitje is Naturalis.”

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.