10 kijktips voor de kerstvakantie
praktijk
po vo mbo so

10 kijktips voor de kerstvakantie

De ambassadeurs, projectleiders en redacteuren van Leraar24 tippen in december traditiegetrouw hun favoriete (onderwijs)films, documentaires en podcasts. Om lekker te luisteren en te kijken in de kerstvakantie!

Een scene uit de documentaire ‘Zo dood als een pier’

Of je nu van documentaires houdt of van een fictieve film, tussen deze tips zit vast iets waarvan jouw (onderwijs)hart sneller gaat kloppen: 

1. Hartverwarmende transformatie

Zijwaarts de klas in is de kijktip van Thea Bootsma-Lankman, ambassadeur van Leraar24 en zorgcoördinator, docentencoach en docent team Veiligheid op het MBO College in Almere. In deze documentaire volg je de reis die zij-instromers afleggen om leraar te worden. “De documentaire geeft een hartverwarmende kijk op de transformatie van deze zij-instromers en laat zien welke goedlopende carrières ze opgeven voor een baan met meer maatschappelijke betekenis. Ze worstelen met uitdagende groepen kinderen, maar weten op ontroerende wijze contact met hen te maken. Een absolute aanrader voor wie de kracht van onderwijs en persoonlijke groei omarmt.” (Te zien op 2Doc.)

2. Enthousiasme voor het onderwijs

Michiel van Veluwen, projectleider van Leraar24 namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, raadt de podcast Grote Pauze van het Onderwijsloket aan. “In de podcast gaan Anna en Sarah, beide adviseurs bij het Onderwijsloket, in gesprek met ervaringsdeskundigen over wat werken in het onderwijs zo mooi maakt. Leuk om zelf te luisteren of te delen met iemand in je omgeving die net dat ene zetje nodig heeft om zich te oriënteren op een baan in het onderwijs!” (Te luisteren via je favoriete podcastapp.)

3. Lastige kwesties

Das Lehrerzimmer is de tip van Jeannette Jonker, redacteur van Leraar24. “In dit verhaal volg je Carla, die net is gestart als leraar op een middelbare school. Ze staat onbevangen en vol passie voor de klas. Op de school in kwestie wordt de laatste tijd veel gestolen en de aanpak om de daders te vinden is op zijn zachtst gezegd ongemakkelijk. Carla wil zich hiervan distantiëren, maar als zij ontdekt wie de mogelijke dader is, loopt het al snel uit de hand. Ze probeert integer te handelen, maar krijgt veel lastige kwesties voor haar kiezen. De hoofdrolspeler verdient een standbeeld voor haar acteerwerk en de film won terecht een hele batterij prijzen!” (Te zien in de bioscoop.)

4. Over extra kansen

Ardi Sanwikrama, ambassadeur van Leraar24 en mentor van een havo 1-klas en cultuurcoördinator bij RENN4 VSO De Atlas Assen, trakteert zijn leerlingen elk jaar op Intouchables. “Deze indrukwekkende, komische en hartverwarmende Franse film laat zien dat mensen een tweede (of soms wel een derde of vierde) kans verdienen. De film vertelt het verhaal van de haast onwaarschijnlijke vriendschap tussen een rijke man met een lichamelijke beperking en een jonge man met een crimineel verleden. Een film vol thema’s als acceptatie, respect, vriendschap en de kracht van de menselijke verbinding en daarom een aanrader om met de klas te kijken.” (Te zien op Pathé.)

5. Luchtige serie

Annemarie Buvelot, projectleider van Leraar24 namens Kennisnet, tipt The chair. “Deze comedyserie over een universitair docente van kleur die hoofd van de vakgroep Engels wordt, zit vol hilarische momenten.” (Te zien op Netflix.)

6. Opnieuw actueel

Lotte Boot, eindredacteur van Leraar24: “Met de overwinning van Geert Wilders had ik een déjà vu naar de opkomst van Pim Fortuyn. Als redacteur Samenleving van opinieblad HP/de Tijd zat ik destijds dicht op het vuur. De serie Het jaar van Fortuyn brengt op een heel knappe manier de impact van deze periode op alle Nederlanders, ook op jongeren met een migratieachtergrond, in beeld. Nu weer heel actueel, dus zeker kijken!” (Te zien op NPO Plus.)

7. Herkenbaarheid ten top

Lachen en ontspannen, dat is wat ambassadeur van Leraar24 en docent Frans en lerarenopleider Valérie Ungerer het liefst doet tijdens de kerstvakantie. New Girl helpt haar daarbij. “Deze serie gaat over Jess, een docent op een middle school. Je volgt haar privéleven, liefdesperikelen en ook haar struggles als docent. Met als hoogtepunt een aflevering over een onderwijscongres. Herkenbaarheid ten top! Deze goofy, luchtige serie is een aanrader voor iedereen die ontspanning zoekt.” (Te zien op Disney Plus.)

8. Alles over de kosmos

Liesbeth Vijfvinkel, redacteur van Leraar24, laat zich in de podcast Ondertussen in de kosmos in een half uur bijpraten over allerlei zaken die zich in de kosmos afspelen. “Zouden de verkiezingen radicaal anders verlopen als jongeren mogen stemmen? Hoe erg is het als een diersoort uitsterft? En waarom is het beter om niet te veel complimenten te geven aan kinderen? De wetenschapsredactie van De Volkskrant legt het je – nauwkeurig maar laagdrempelig – uit.” (Te luisteren via je favoriete podcastapp.)

9. Inleven in hoogbegaafde leerlingen

Ben je geïnteresseerd in waar hoogbegaafden tegenaan lopen in ons onderwijssysteem? En wil je je meer kunnen inleven in deze leerlingen? Dan raadt Rianne Broekaart (ambassadeur van Leraar24 en teamleider bovenbouw, coach startende leerkracht en zij-instromers op Basisschool Stelaertshoeve in Tilburg) de documentaire Utopie van Sofie aan. Hierin volg je onderwijsspecialist Sofie die een klas opricht om hoogbegaafde kinderen onderwijs te bieden op hun eigen niveau. “Het is zo mooi en waardevol om de drive van Sofie te zien. De setting die zij creëert voor deze doelgroep heeft een effect op de leerlingen. Dat moet je met eigen ogen zien!” 

10. Praten over de dood

Zo dood als een pier is de tip van Claudia Lagermann, redacteur van Leraar24. “Toen er op de basisschool van haar dochters in korte tijd twee juffen overleden en een juf ongeneeslijk ziek bleek, besloot regisseur Sara Kolster hier een documentaireserie over te maken. Klinkt als zware kost, maar omdat je in deze docuserie vooral de leerlingen van de school volgt die hun relativerende ideeën over de dood met elkaar delen, valt er ook genoeg te lachen. Zoals wanneer de kinderen filosoferen over een hamsterhemel met vliegende komkommers en over manieren waarop je dood kunt gaan: van levend gekookt worden tot opgegeten worden door kannibalen.” (Te zien op NPO Start.)   

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.