Lessen in weerbaarheid voor zml-leerlingen zorgen voor meer respect
praktijk
po so

Lessen in weerbaarheid voor zml-leerlingen zorgen voor meer respect

Op de Van Koetsveldschool in Amsterdam krijgen de zml-leerlingen lessen over weerbaarheid en seksuele vorming. Deze lessen zijn voor alle cluster 3-leerlingen tussen de vier en twaalf jaar. Leerlingen geven daardoor beter hun eigen grenzen aan en hebben meer respect voor diversiteit, vinden de leraren. Bekijk hun tips.

  • Embedcode

Weerbaarheid en seksuele vorming zijn belangrijk voor leerlingen van de Van Koetsveldschool. Deze leerlingen zoeken makkelijk contact met andere personen maar geven soms slecht hun eigen grenzen aan. Deze kwetsbare groep loopt hierdoor meer risico op misbruik. Door de lessen over weerbaarheid en seksuele vorming leren de zml-leerlingen hun eigen lichaam beter kennen. Ze leren omgaan met emoties en verliefdheid en op tijd hun grenzen aangeven.

Voor alle groepen

De lessen starten vanaf de aanvangsgroep in de onderbouw. De leerlingen van deze groep zijn vier jaar oud en in de les staan lichaamsbeleving en bewustzijn centraal. De leerlingen leren: wat wil je wel en wat niet. De allerjongste leerlingen leren om daar woorden aan te geven, zoals ‘nee’. Prentenboeken en concreet materiaal, zoals anatomisch correcte poppen, animatiemateriaal van Rutgers (kenniscentrum seksualiteit) en schooltelevisie zijn voor deze leerlingen het belangrijkste lesmateriaal. Voor de bovenbouw gebruiken de leraren van de Van Koetsveldschool de digitale methode Kriebels in je buik van Rutgers.

Thema’s weerbaarheid en seksuele vorming

In alle groepen komen verschillende thema’s over weerbaarheid en seksuele vorming aan de orde. In de onderbouw zijn dat:

  • lichamelijke ontwikkeling en lichaamsbeeld
  • het verschil tussen jongens en meisjes
  • het ontwikkelen van een ‘mijn lichaam is van mij-houding’
  • seksueel gedrag en seksuele weerbaarheid

In de bovenbouw gaat het om:

  • kennis van seksuele voorlichting
  • het kunnen uiten van de eigen gevoelens en emoties en over (hun eigen ervaringen met) verliefdheid
  • relatievorming en seksuele diversiteit
  • respect voor elkaar hebben en het kunnen aangeven van grenzen

Ouders erbij betrekken

De Van Koetsveldschool betrekt ook ouders bij deze lessen over weerbaarheid en seksuele vorming want dat is belangrijk om het leereffect te vergroten. Weerbaarheid en seksuele vorming horen niet alleen bij onderwijs, maar ook bij opvoeden. Wat de leerling op school leert, beklijft veel beter als er ook thuis aandacht aan wordt besteedt. Concreet gaat het om ouderbijeenkomsten waar leraren de thema’s bespreken en ter illustratie een korte video van een les laten zien. Ouders krijgen per thema informatie mee, met suggesties voor boekjes en filmpjes om thuis te gebruiken.

Resultaten van lessen weerbaarheid

De leraren zien dat leerlingen weerbaarder worden en eerder hun grenzen aangeven. In de onderbouw heeft de leerling meer lichaamsbesef en benoemt en wijst zijn lichaam beter aan. Er is minder gegiechel en het onderwerp wordt langzamerhand gewoon. In de bovenbouw spreekt de leerling met meer respect over seksuele diversiteit. Scheldwoorden zoals homo komen niet meer voor in de klas.

Meer weten?

Wil je meer weten over lessen over seksuele vorming en weerbaarheid in het basisonderwijs?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.