Zo krijgen mbo’ers meer plezier in lezen
praktijk
Leesbevordering mbo

Zo krijgen mbo’ers meer plezier in lezen

Jongeren lezen steeds minder, terwijl het juist zo belangrijk is voor hun taalontwikkeling en het leren. Ook voor mbo-studenten is lezen belangrijk, vooral als ze de opleiding Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent volgen. Zij hebben straks immers een voorbeeldfunctie voor de kinderen waar ze later mee gaan werken. Maar hoe krijg je mbo-studenten enthousiast aan het lezen? Lees meer over leesbevordering en bekijk de praktische tips. 

Als leraar in het mbo kun je studenten op verschillende manieren stimuleren om te lezen. Leraren van het ROC A12 in Velp en het Deltion College delen hun beste tips in dit artikel. 

Wie zelf met plezier leest kan kinderen beter enthousiasmeren

Studenten van de mbo-opleidingen Pedagogisch Werk (PW) en Onderwijsassistent (OA) lezen zelf vaak te weinig om later in hun beroep kinderen en ouders enthousiast te maken voor lezen. Thea Nabring, leraar Nederlands op het ROC A12 in Velp, moedigt studenten daarom extra aan zodat ze het nut van lezen inzien én het leuk gaan vinden. Ze besteedt veel tijd aan leesbevordering. Pas als haar studenten beter en met meer plezier gaan lezen, kunnen zij zich met overtuigender inzetten voor meer leesplezier in de kinderopvang en het onderwijs. Haar tips zijn:

  • leer studenten meer over kenmerken waar een goed boek aan voldoet
  • laat ze zelf een prentenboek maken en presenteren
  • geef studenten in de opleiding OA een boekenlijst om meer te leren van jeugdliteratuur
  • werk als het kan goed samen met een bibliotheek, bijvoorbeeld met een leescoach
  • Deze video kan worden embed

In bovenstaande video zie je hoe studenten OA zelf een prentenboek bedenken, maken en presenteren. Als het boek klaar is, lezen ze het verhaal voor op hun stageschool. Wil je meer lezen over deze werkvorm? Lees dan de lesbrief Wat ik (voor)lees, maak ik zelf

Vrij lezen motiveert mbo’ers

Frank Schaafsma, leraar Nederlands op het Deltion College, is van mening dat lezen bijdraagt aan de taalontwikkeling van mbo-studenten. Wie goed leest, kan beter spreken en schrijven en kent meer woorden. Hij is daarom in zijn klassen gestart met vrij lezen. Dat maakt mbo-studenten taalvaardiger en ze krijgen meer plezier in lezen. Het is interessant voor alle studenten, ook voor de NT2-studenten, in alle vakopleidingen. Leraren zijn daarin echt een rolmodel en dat inspireert de studenten.

De vaste leesmomenten zijn inmiddels bij alle opleidingen van het Deltion College ingeroosterd. Op twee vaste momenten in de week lezen leraren en studenten een zelf gekozen boek. Iedereen ervaart het nu als een  gewaardeerd rustmoment in de school.

  • Deze video kan worden embed

Meer weten over leesbevordering in het mbo?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.