Effectievere lessen met de vijf rollen van de leraar
praktijk
vo mbo

Effectievere lessen met de vijf rollen van de leraar

Van leraren wordt veel gevraagd: goed en gestructureerd les geven in een positief leerklimaat en oog hebben voor alle leerlingen. Om dat op elk onderdeel goed te kunnen doen, geven de vijf rollen van de leraar houvast. In dit artikel lees je hoe je daar invulling aan kunt geven en zie je tips van collega’s in de video’s.

  • Deze video kan worden embed

Tegenwoordig wordt er zoveel gevraagd van de leraar dat velen zich niet alleen afvragen wat nou eigenlijk hun kerntaak is, maar ook hoe ze deze het beste kunnen uitvoeren. Het Veluws College Cortenbosch riep de hulp in van Martie Slooter. Zij ontwikkelde de cursus De 5 rollen van de leraar.

De basisvaardigheden van de leraar zijn te herleiden tot vijf rollen:

  1. Gastheer: kerntaak van de rol als gastheer is aan de ene kant contact maken en aan de andere kant contact vasthouden.
  2. Presentator: de presentator moet leiderschapsgedrag vertonen; in het bijzonder aandacht vangen en vasthouden.
  3. Didacticus: de didacticus in de leraar brengt de inhoud van het vak over.
  4. Pedagoog: als pedagoog zorgt de leraar er intussen voor dat het leerklimaat goed blijft.
  5. Afsluiter: in deze rol sluit de leraar de les ten slotte inhoudelijk en procesmatig af.

De vijf rollen van de leraar in het (v)mbo

In het vmbo en mbo hebben veel scholen leerpleinen ingericht. Werken op een leerplein vraagt andere vaardigheden van de leraar gevraagd dan werken in een traditioneel leslokaal. Rollen en taken worden op een iets andere manier met elkaar geïntegreerd. Op een leerplein is een leraar gastheer, werkmeester, coach, regisseur en teamlid. Dit maakt het werk van de leraar veelzijdig, afwisselend maar ook complex.

In de onderstaande video zien we Frieda lesgeven op het leerplein ‘uiterlijke verzorging’. Het is een 3e klas vmbo-leerlingen. Ze begeleidt deze leerlingen bij het kappen. Ze wisselt voortdurend tussen de verschillende rollen. Doordat ze steeds wisselt van rol geeft ze passend antwoord op de vragen van leerlingen.

  • Deze video kan worden embed

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.