Met gebaren ondersteun en verbeter je gesproken taal
praktijk
so

Met gebaren ondersteun en verbeter je gesproken taal

Voor leerlingen die doof of slechthorend zijn, of een taalontwikkelingsstoornis hebben, is het belangrijk om bij gesproken taal ook gebaren te gebruiken. Op Aurus De Spreekhoorn, school voor leerlingen met taalproblemen, gebruiken leraren gebaren bij de gesproken taal. Deze taal, Nederlands met Gebaren (NmG), helpt om beter te communiceren en om de taal te leren.

  • Deze video kan worden embed

NmG is een combinatie van de Nederlandse taal met Gebarentaal. Het is sinds kort een officiële taal. Bij NmG blijf je gewoon Nederlands praten maar ondersteun je de belangrijkste woorden met gebaren. Dat is niet hetzelfde als de Nederlandse Gebarentaal, maar je maakt wel gebruik van dezelfde gebaren. NmG volgt grotendeels de grammatica van de Nederlandse taal, inclusief alle spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. 

Wat zijn de voordelen van gebaren? 

Door taal te ondersteunen met gebaren kun je als leraar beter communiceren met dove of  slechthorende leerlingen en leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (tos). Door gebaren te gebruiken, is de taal minder vluchtig en makkelijker te begrijpen. Kinderen kunnen zelf ook gebaren inzetten om beter te vertellen. Bij NmG ligt het hoofdaccent op de gesproken taal. Het is de bedoeling dat leerlingen de ondersteunende gebaren na verloop van tijd niet meer nodig hebben. De ondersteunende gebaren zijn soms met en soms zonder stem en stimuleren het taalbegrip en de taalproductie. Als de leraar ook bewust stilstaat bij de lichaamstaal en mimiek komt de boodschap nog beter over. 

Nederlands met Gebaren: blijven leren

Leraar Ina van der Logt ziet wel een valkuil bij het gebruiken van gebaren. NmG kan helpen bij taalverwerving als je een rijk gevulde vocabulaire aan gebaren hebt. Maar het kan gebeuren dat een leraar vervalt in bekende basisgebaren waardoor nieuwe woorden en thema’s niet aan bod komen. Dan kan er taalverarming ontstaan.
Daarom is het belangrijk dat de NmG-leraar steeds nieuwe ondersteunende gebaren leert. Alleen dan kun je zorgen voor een zo rijk en volledig mogelijk taalaanbod.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.