Culturele tradities verbinden leraren en leerlingen
praktijk
po

Culturele tradities verbinden leraren en leerlingen

Hoe geef je levensbeschouwelijke vorming aan leerlingen met zeer verschillende achtergronden? Hoe kun je samen een feest vieren dat niet bij je eigen traditie past, zoals het suikerfeest of carnaval? Op basisschool De Ravenstein zoeken leraren naar raakvlakken tussen de verschillende culturen en tradities van leerlingen.

  • Deze video kan worden embed

Openbare Archipelschool De Ravenstein in Vlissingen heeft een heel diverse leerling populatie met zeer veel verschillende geloven en culturele achtergronden. Leraar Lyan Telussa besteedt bij haar lessen levensbeschouwelijke vorming veel aandacht aan religieuze feesten en tradities uit al die culturen om de verschillen en overeenkomsten uit te leggen, zoals de betekenis van vasten in het christelijk en het islamitisch geloof. Het zijn vertrekpunten voor gesprekken met de leerlingen over allerlei levensvragen.

Ouders betrekken

Leraren bespreken in het team hoe zij aandacht besteden aan de verschillende culturen in de school en hoe zij de feestelijke tradities met elkaar kunnen vieren. Daarbij leren ze zelf ook veel over andere culturen. Het is daarbij belangrijk om de ouders van leerlingen goed te betrekken; dat doet de school met nieuwsbrieven en koffieochtenden. De inbreng van ouders wordt serieus genomen en zij doen daardoor graag mee aan gezamenlijke vieringen.

Samen de essentie van een feest beleven

Bij feestelijke vieringen is het leuk om leerlingen, die de tradities en achtergronden niet kennen, toch de essentie van het betreffende feest te mee te geven en om dit met elkaar te beleven. Zo gaat het bij carnaval bijvoorbeeld om het plezier je te verkleden en een ander persoon te spelen. Het is van oorsprong een feest dat wordt gevierd om de winter te verjagen. In onderstaande video is te zien hoe de leerlingen deze feestdag samen vieren. 

  • Deze video kan worden embed

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.