praktijk
po

De culturele verteltas

De Verteltas is een kleurrijke stoffen tas met daarin een mooi prentenboek. Een thema uit het boek is uitgewerkt met behulp van een informatief boek, een cd, attributen, handpoppen, spelletjes, informatiebladen, een leeswijzer en een feedbackschriftje. Ouders en leerkrachten bedenken samen thema’s voor de Verteltassen en maken de inhoud ervoor.

  • Embedcode

Deze tassen worden doorgaans ingezet voor taalonderwijs, maar bij de Odaschool in Weert hebben ze ervoor gekozen om de Verteltas ook te gebruiken voor cultuureducatie. Op deze school wordt tijdens de lessen veel aandacht besteed aan het interculturele karakter van de samenleving door in te gaan op actuele gebeurtenissen en feestdagen en themadagen te organiseren. De Culturele Verteltas biedt hen nog een extra middel om culturele verschillen bespreekbaar te maken en meer begrip te ontwikkelen voor andere ideeën en gewoontes. Dit wordt gedaan door juist de nadruk te leggen op de overeenkomsten tussen de culturen.

Samenwerken met ouders

De tassen worden samen met ouders met verschillende achtergronden verzonnen en samengesteld. In deze video wordt er bijvoorbeeld een Verteltas over Marokko gebruikt. Deze is gemaakt in samenwerking met een Marokkaanse moeder. In de tas zit onder andere het prentenboek De snoepjes van Aisha en traditionele kleding. Na het voorlezen en nabespreken worden de kinderen verrast met Marokkaanse thee en speciale hapjes. Op deze manier komen de leerlingen op een speelse en positieve manier meer te weten over culturele diversiteit.

Thema

Leermiddelen

Onderwerpen

Leermateriaal


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.