Met ClassDojo een goed pedagogisch klimaat creëren

lerarenredactie | bijgewerkt op 12 september 2016

Classdojo is een digitale tool waarmee leraren bewust kunnen werken aan een positief klimaat in de klas. Met deze tool moedig je positief gedrag aan door het geven van online punten. Je kunt leerlingen belonen voor bijvoorbeeld goed samenwerken of een goede luisterhouding. Maar ook samen delen en zelfstandig werken kun je extra stimuleren door het geven van punten aan leerlingen. Gaby Buitelaar-Vergeer vertelt in deze video hoe zij het online beloningssysteem inzet tijdens haar lessen.

Het concept van ClassDojo is eenvoudig. Alle leerlingen hebben een eigen pictogram en ze kunnen punten verdienen met positief gedrag. Met de klas spreek je af wanneer de leerlingen een punt en dus een virtuele beloning kunnen scoren. Leerlingen zien het punt dat ze krijgen als beloning of compliment voor het positieve gedrag waardoor ze zich trots voelen. Het fijne is dat je snel, makkelijk en zichtbaar feedback kunt geven. Hoe eenvoudig het ook klinkt, het werkt aldus Gaby Buitelaar-Vergeer van basisschool Breedeweg.

Starten met ClassDojo is eenvoudig. De leraar maakt een account aan en kunnen daarna beloningen uitdelen door op het digibord te klikken of via de speciale ClassDojo-app.

Nog meer met ClassDojo

Via de tool geven leraren feedback en complimenten, maar er zijn meer mogelijkheden:

  • Leerlingen kunnen hun eigen pictogram veranderen.
  • Leraren kunnen weekoverzichten maken.
  • Samen met de klas kan de leraar (pedagogische) doelen stellen en deze kan de leraar vervolgens aanmaken in de tool.
  • Leerlingen kunnen een rol krijgen bij het toekennen van de punten.
  • Leraren kunnen ook kiezen voor negatieve gedragingen (en dus minpunten).

Communiceren met ouders

ClassDojo biedt de mogelijkheid ouders te betrekken bij het beloningssysteem. Ouders kunnen een account krijgen en door hierin in te loggen communiceren met school en inzage krijgen in de punten van hun kind. Zo blijven ouders op de hoogte van de ontwikkeling van hun kind en het pedagogisch klimaat van de klas. ClassDojo maakt het voor ouders makkelijk om ook thuis aan te sluiten bij de doelen die op school gesteld zijn.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.