praktijk
po
vo

Lichaamstaal, een aantal tips voor de leraar en de leerling

  • Embedcode

Wat verstaan we onder lichaamstaal: je houding, mimiek en gebaren… ze vertellen heel wat over wie je bent, wat je denkt en wat je voelt. Door er bewust gebruik van te maken, kunnen ze je zelfs helpen om je doel te bereiken.

Een frons in je voorhoofd en je wenkbrauwen omlaag (“Waar heeft hij het over?”). Je hoofd een beetje schuin (“Ik ben één en al oor”). Je armen gekruist voor je borst (“Ik ben niet helemaal op mijn gemak”) of net losjes langs je lichaam (“Ik stel me open voor dit gesprek”).

We staan er maar zelden bij stil, maar ook onze lichaamshouding en gezichtsuitdrukking vertellen heel wat over wie we zijn, wat we denken en hoe we ons voelen. Laten blijken of je iemand al dan niet aardig vindt bijvoorbeeld, gebeurt voor amper zeven procent met woorden. 38 procent wordt gecommuniceerd door de stemklank en maar liefst 55 procent door lichaamstaal. Het loont de moeite bewuster om te gaan met lichaamstaal en de achterliggende betekenis.

In deze video zien we een trainer die met een groep leerlingen van groep 8 aan de slag gaat om hun lichaamstaal te (her)kennen en eventueel deze op enkele details aan te passen. Insteek hierbij is om dit heel positief en klein te houden. Het gaat in eerste instantie meer om het bewust worden van dan om het daadwerkelijk dingen veranderen.

Onderwerpen

Leren van elkaar


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.