praktijk
mbo

Vrij lezen bij START.Deltion

  • Embedcode

Docent Frank Schaafsma is van mening dat lezen bijdraagt aan de taalbagage van studenten. Wie goed leest kan beter spreken en schrijven en kent meer woorden. Hij is in zijn klassen gestart met vrij lezen. Enerzijds om studenten meer taalvaardig te maken en anderzijds om ze plezier in lezen te laten ervaren.

De vaste leesmomenten zijn inmiddels over alle opleidingen bij START.Deltion ingeroosterd. Op maandag en donderdag wordt er door iedereen gelezen; studenten maar ook de docenten lezen een zelf gekozen boek. Dit is nu een gewaardeerd rustmoment binnen de school.

Thema

Curriculum

Onderwerpen

NederlandsXandrijn de Jager | 1 september 2015

Ik ga het voorleggen in het team. In het PO is het geaccepteerd en effectief. Nu maar eens doorzetten in het VO (en misschien in het MBO met taalachterstanden).


Eric Walrave | 28 juli 2015

Interessante en leuke opzet om zo een uur lezen te integreren binnen de schoolweek. Het ondersteunend muziekje onder de video was helaas wel erg storend door de bassen!


Sandra de Koster | 27 mei 2015

Wat een goed initiatief! Ik ben heel benieuwd wat dit doet met de houding van jongeren t.o.v. lezen.


Alike Last | 12 mei 2015

En laat het ook nog eens kloppen met het onderzoek van Krashen! Hij noemt het FVR: Free Voluntary Reading. In Rotterdam is een school voor VO waar leerlingen allemaal een eigen boek bij zich hebben en iedereen, ook de docenten, elke les beginnen met vijf minuten lezen.


Petra Laan | 29 april 2015

Frank, ik vind dit zo'n geweldig initiatief juist omdat het effect zo mooi is. Ik ga dit binnen mijn organisatie maar eens op tafel leggen om te kijken of er een draagvlak te realiseren is. Succes!


Hanneke van Middendorp | 28 april 2015

Mooi initiatief Frank! Nog mooier dat dit nu gedeeld wordt via deze site! Veel succes er verder mee.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.