Zo ziet professionele ruimte eruit in de praktijk
praktijk
po vo

Zo ziet professionele ruimte eruit in de praktijk

Professionele ruimte, de ruimte die je als leraar hebt en moet opeisen om als professional je vak en jezelf te ontwikkelen, kun je op verschillende manieren invullen. Het gaat soms over de onderwijsinhoud, om didactische of pedagogische onderwerpen of om professionele ontwikkeling. Laat je inspireren door collega-leraren die werken aan de ontwikkeling van hun vak of expertise en zo zorgen voor goed onderwijs.

  • Deze video kan worden embed

Jorg Duitsman, was leraar techniek aan het Van Maerlantlyceum en werkt nu op het Summa College. In de video vertelt hij hoe hij met zijn leerlingen werkt aan mediawijsheid. Jorg ontwikkelt zoveel mogelijk zelf lesmateriaal, omdat dit volgens hem beter aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen. Hij maakt zelf instructiefilms (flipping the classroom) en houdt ervan om leerlingen zelfstandig te laten leren en geeft ze veel open opdrachten. Collega’s laten zich graag inspireren door deze leraar, die zelf ook een blog heeft over zijn vak.

Expertise uit je vak inzetten

Nico van der Woude is leraar Nederlands; hij heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een echte debatspecialist. Mondelinge taalvaardigheid verdient meer aandacht in het onderwijs, zegt hij in de video. Hij wil het scholierendebat naar een hoger plan brengen omdat het een belangrijk onderdeel van burgerschap is. De leraar krijgt veel positieve reacties op zijn activiteiten en initiatieven, ook van collega’s. En dat is onmisbaar bij professionalisering.

Zelf materiaal maken, ook voor collega’s

Cindy Raaijmakers, leraar techniek op basisschool St Trudo in Helmond, heeft zelf techniektorens ontwikkeld en samengesteld. Iedere leraar kan met een kant-en-klare techniekkist aan de slag. En daardoor krijgt techniek meer plek in het onderwijs, ook bij andere vakken. Cindy helpt haar collega’s om de techniektorens te gebruiken, onder andere door hen workshops en begeleiding te geven. Zo neemt ze drempels weg. De leraar heeft veel steun ervaren van het team en de directie. Aan de andere kant inspireert zij ook weer andere leraren. Haar tip: doe het samen en leer van elkaar, ook van collega’s op andere scholen.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.