Met motiverende gespreksvoering krijgen leerlingen zin in leren
praktijk
po vo mbo so

Met motiverende gespreksvoering krijgen leerlingen zin in leren

Hoe kun je er als leraar voor zorgen dat ongemotiveerde leerlingen beter hun best gaan doen? Motiverende gespreksvoering kan helpen, is de ervaring van mentor Karin Sterrenburg. Lees de tips over deze techniek om de motivatie van leerlingen te vergroten.

  • Deze video kan worden embed

Motiverende gespreksvoering is een methode om leerlingen in beweging te krijgen om te veranderen. Om een onverschillige houding omzetten in resultaten bereiken en inzet tonen. De methode richt zich op intrinsieke motivatie. De bedoeling is om met deze aanpak te zorgen dat een gedragsverandering blijvend is. Motiverende gespreksvoering is ontwikkeld in de hulpverlening en wordt bijvoorbeeld vaak ingezet bij verslavingszorg. Het is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak die overwegend positieve resultaten laat zien. Ook in andere sectoren, zoals het onderwijs, wordt er gebruik van gemaakt.

Basiselementen van een motiverend gesprek

In gesprek met een leerling is het belangrijk om de aandacht te richten op de twijfels en de onzekerheden omdat daarin aanknopingspunten schuilen om te veranderen. Als leraar moet je juist geen oplossingen aandragen, maar de leerling zelf onder woorden laten brengen wat hij zou willen en kunnen veranderen. Belangrijk is dat de leerling inziet dat er een verschil is tussen zijn huidige gedrag en het doel wat hij wil bereiken.

Weerstand niet bestrijden maar erkennen

Als je merkt dat er weerstand is tegen de aanpak of hulp, dan betekent dit dat er geen goede afstemming is. Het heeft geen zin om weerstand te bestrijden. Wel is het goed om te erkennen en duidelijk te maken waar de leerling echt mee worstelt. Zo kun je hem helpen om zijn kijk op het probleem te veranderen. Het hele gesprek is erop gericht om het geloof van de leerling in zijn eigen veranderingsmogelijkheden en capaciteiten te versterken.

Uitgangspunten voor een goed gesprek

Wil je tot een goed gesprek komen? Hanteer dan de volgende uitgangspunten:

  • Zorg voor een accepterende en empathische houding
  • Toon oprechte belangstelling
  • Stel open vragen 
  • Wees alert op twijfels en onzekerheid 
  • Richt je op samenwerking
  • Versterk het geloof in de capaciteiten van de leerling

In onderstaande video zie je een training voor leraren met tips wat zij nog meer kunnen doen om leerlingen te motiveren.

  • Deze video kan worden embed

Verder lezen

Wil je je verder verdiepen in het motiveren van leerlingen? Lees dan een van onderstaande artikelen:

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.