Blijf in ontwikkeling met beeldbegeleiding
praktijk
po vo mbo so

Blijf in ontwikkeling met beeldbegeleiding

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen en verder te professionaliseren. Een van die manieren is beeldbegeleiding, waarbij een videocoach een leraar begeleidt. De videocoach kijkt mee tijdens de les, maakt video-opnames en bespreekt de beelden vervolgens met de leraar.

In dit artikel vind je twee praktijkvoorbeelden van beeldbegeleiding. Ook zie je een voorbeeld van een intervisiegroep die gebruikmaakt van videobeelden.

Leraren begeleiden

Op het Mill Hill College in Goirle wordt veel aandacht besteed aan de begeleiding van leraren. De interne coaches maken gebruik van beeldbegeleiding. Jeske van Erven, leraar verzorging, vertelt in deze video dat zij beeldbegeleiding inzet bij haar leervraag ‘Hoe zorg ik voor een duidelijke en motiverende instructie?’

  • Deze video kan worden embed

Aansluiten op onderwijsbehoefte

Het Houtens in Houten is een vmbo-school waar een scholingsprogramma is ontwikkeld voor docenten, met als doel een manier van lesgeven te creëren die aansluit op de onderwijsbehoefte van de vmbo-leerling. Een onderdeel van dit scholingsprogramma is beeldbegeleiding. Ellen Kotterer, leraar Nederlands, wordt in deze video begeleid bij de hulpvraag ‘Hoe zorg ik voor een rustige en efficiënte leswisseling?’

  • Deze video kan worden embed

Intervisie met videobeelden

In de onderstaande video laten we het VIP-model zien. Dit staat voor video intervisie peer-coaching. Bij VIP worden videobeelden tijdens een intervisiebijeenkomst gebruikt. Elke deelnemer denkt als voorbereiding op de bijeenkomst na over een onderdeel dat hij graag wil veranderen en legt dit vast op video. Samen met collega’s worden deze beelden bekeken en besproken. In deze bijeenkomst zie je dat Suzanne van Leeuwen, leraar groep 5 op De Triangel in Den Haag, tips krijgt voor het creëren van een open sfeer in de klas. 

  • Deze video kan worden embed

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.