Blijf in ontwikkeling met School Video Interactie Begeleiding
praktijk
po vo mbo so

Blijf in ontwikkeling met School Video Interactie Begeleiding

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen en verder te professionaliseren. Een van die manieren is School Video Interactie Begeleiding (SVIB), waarbij een videocoach een leraar begeleidt. De videocoach kijkt mee tijdens de les, maakt video-opnames en bespreekt de beelden vervolgens met de leraar. Op basis hiervan kan de leraar zich dan verder ontwikkelen.

In dit artikel vind je twee praktijkvoorbeelden van School Video Interactie Begeleiding. Ook zie je een voorbeeld van een intervisiegroep die gebruikmaakt van videobeelden.

Video interactie begeleiding op het Mill Hill College

Op het Mill Hill College wordt veel aandacht besteed aan de begeleiding van leraren. De interne coaches maken veel gebruik van videobegeleiding. Jeske van Erven, leraar verzorging, vertelt in deze video dat zij video interactie begeleiding inzet bij haar leervraag ‘Hoe zorg ik voor een duidelijke en motiverende instructie?’.

  • Embedcode

Video interactie begeleiding op het Houtens

Het Houtens is een vmbo-school waar een scholingsprogramma is ontwikkeld voor docenten, met als doel een manier van lesgeven te creëren die aansluit op de onderwijsbehoefte van de vmbo-leerling. Een onderdeel van dit scholingsprogramma is Video Interactie Begeleiding. Ellen Kotterer, leraar Nederlands, wordt in deze video begeleid bij de hulpvraag ‘Hoe zorg ik voor een rustige en efficiënte leswisseling?’.

  • Embedcode

Intervisie met videobeelden

In de onderstaande video laten we het VIP-model zien. Dit staat voor Video Intervisie Peer coaching. Bij VIP worden videobeelden tijdens een intervisiebijeenkomst gebruikt. Elke deelnemer denkt als voorbereiding op de bijeenkomst na over een onderdeel dat hij/zij graag wil veranderen en legt dit vast op video. Samen met collega’s worden deze beelden bekeken en besproken. In deze bijeenkomst zie je dat Suzanne van Leeuwen, leraar groep 5 op De Triangel, tips krijgt voor het creëren van een open sfeer in de klas. 

  • Embedcode

Meer weten?

Op Leraar24 vind je meer artikelen over coachen met videobeelden:

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.