praktijk
po

Tips om de musical van groep 8 te organiseren

Op bijna elke school maakt groep 8 een musical om op een mooie manier afscheid te nemen van de basisschool. Is het alleen maar leuk of is het een behoorlijke uitdaging? Welke tips kan een musicalproducent geven aan scholen die de basisschooltijd afsluiten met een musical? En wat is er mogelijk als er coronamaatregelen zijn? Bekijk de tips van leraren en wetenschappers zoals Erik Scherder.

 • Embedcode

Het produceren en repeteren van de groep 8-musical verloopt niet altijd even gemakkelijk. Met een goede voorbereiding en door gebruik te maken van tips en trucs kun je als leraar toch met plezier aan de musical werken.

Musical is belangrijk én leerzaam

De musical is belangrijk omdat dit het afscheid van de leerlingen van de basisschool is. Dat moeten ze op een mooie manier kunnen doen. Groep 8-leraar Mariska Aalders van de Nassauschool in Hilversum vertelt dat je heel veel vakken kunt integreren in de voorbereiding van de musical, omdat de leerlingen zo divers bezig zijn. Denk aan discussiëren, liedjes schrijven, uitnodigingen maken, dansjes oefenen en decor maken. De insteek is dat het vooral een feestje moet zijn voor de leerlingen, dus het is meestal een blijspel of een klucht met humor en spanning.

Tips voor het maken van een musical

 • Als je de rol van leraar combineert met musicalregisseur, kun je tussen je lessen door oefenen met de kinderen.
 • Maak een to-do-list als leraar en musicalregisseur zodat je niks vergeet.
 • Begin tijdig en maak een goede planning. Wanneer ga je welke scènes repeteren? Welke kleding en attributen heb je nodig? Wanneer ga je de doorloop oefenen? Doe je dit meteen met kleding en attributen?
 • Laat de leerlingen zelf een top drie van rollen opgeven en bepaal samen met de klas wie het meest geschikt is voor welke rol.
 • Praat regelmatig over de musical in de klas, over de gang van zaken en de planning. Het is belangrijk dat het oefenen in een veilige sfeer gebeurt. Schenk hier veel aandacht aan.
 • Luister de liedjes die je wilt gebruiken voor de musical eerst op cd. Laat de leerlingen eerst met de tekst meezingen en ga pas wanneer ze de tekst onder de knie hebben over naar de muziekband.
 • Denk aan het regelen van licht en geluid: wie kan dit doen?
 • Zorg dat er een ouder of professional is die de musical filmt, zodat leerlingen achteraf het beeldmateriaal krijgen.
 • Help leerlingen structureren. Geef bijvoorbeeld iedere leerling een eigen bak voor hun spullen voor de musical.
 • Doe regelmatig iets voor uit de musical, zodat leerlingen weten wat je bedoelt en het nadoen.
 • Wissel de liedjes regelmatig af, zodat leerlingen alle liedjes even goed kennen. Leg aan je leerlingen uit dat acteren overdrijven is en laat ze duidelijk articuleren.
 • Zorg voor stilte achter de schermen en voor een goede luisterhouding tijdens het oefenen.

Wil je meer tips over het organiseren en regisseren van een schoolmusical? Lees dan het artikel Schoolmusical, hoe pak je het aan?. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt in zes video’s over de verborgen kracht van de eindmusical in groep 8 en geeft tips.

Hoe gaat dat nu met de musical?

Zijn er vanwege coronamaatregelen beperkingen in de uitvoering? Dit betekent natuurlijk niet dat er voor de leerlingen van groep 8 geen prachtig afscheid georganiseerd kan worden. Ga in gesprek met de leerlingen over hun wensen en ideeën en laat ze nadenken over oplossingen. Betrek hier ook de ouders bij. Enkele actuele tips voor de opvoering van de musical zijn:

Heb jij ook nog een tip?

Dit artikel wordt aangevuld met nieuwe ideeën. Heb je andere tips die goed werken voor het inoefenen en opvoeren van de musical? Laat het ons weten via info@leraar24.nl 

Thema

Curriculum

Onderwerpen

Kunst & cultuur


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.