praktijk
vo
so

Ondernemen doe je zo!

Met het programma Ondernemen doe je zo! maken leerlingen in acht lessen kennis met theorie en praktijk rondom ondernemerschap. Ze krijgen workshops van experts uit de praktijk, interviewen een ondernemer in de buurt, maken een bedrijfsanalyse en stellen een verbeterplan op. De leerlingen presenteren hun bevindingen tijdens een feestelijke slotbijeenkomst. Coaches uit het bedrijfsleven en zelfstandige ondernemers begeleiden de leerlingen tijdens het programma.

  • Embedcode

Eén van de deelnemende scholen dit jaar is Visio Onderwijs Amsterdam, een school voor cluster 1-onderwijs. In deze video volgen we een groep van Visio tijdens werkzaamheden voor Ondernemen doe je zo!

Realistisch beeld van ondernemen

Het programma Ondernemen doe je zo! geeft vmbo-leerlingen een realistisch beeld van de dagelijkse praktijk van het ondernemen. Hard nodig, aangezien veel jongeren niet weten dat ondernemen in de praktijk soms betekent dat je je vrije tijd moet opgeven, dat startende ondernemers vaak minder verdienen dan het minimumloon en dat het runnen van een eigen zaak een grote verantwoordelijkheid is.

Effectiviteit van Ondernemen doe je zo!

Het project Ondernemen doe je zo! is ontwikkeld door JINK. Zij deden onderzoek naar de effectiviteit van het programma. Het project wordt positief gewaardeerd. De leerlingen hebben veel meer kennis over ondernemerschap. Ook hebben zij na het project een realistischer beeld van ondernemen. JINK biedt nog meer projecten waarbij leerlingen kennis met allerlei beroepen, ontdekken welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren.

Inspiratie voor ondernemerschap in het onderwijs

Op Leraar24 vind je meer praktijkvoorbeelden van ondernemerschap in de klas.

  • Horecastudenten van het Deltion College in Zwolle leren ondernemersvaardigheden door het runnen van een eigen mini-onderneming binnen de school. De leerlingen bedenken een concept en voeren het uit. Zo kunnen ze ervaren wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en uitvoeren van de plannen.
  • Leerlingen van Technisch College Velsen en het Gymnasium Felisenum runnen samen een superkartteam. De leerlingen passen de kart zo aan dat hij snel en duurzaam wordt. Daarnaast regelen ze zelf de PR en het werven van sponsors. Een mooie combinatie tussen bèta, techniek en ondernemerschap.


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.